Op de Eems overboordgeslagen schipper zeiljacht komt ondanks lifeline niet meer aan boord en redt zich door 2,5 mijl te zwemmen

Delfzijl – Voor het KNRM-station in de Eemshaven kende de Reddingbootdag van de KNRM van zaterdag 11 mei een abrupt en onverwacht einde. Tijdens een rondvaart met de reddingboot Jan en Titia Visser werd de bemanning even na 14.00 opgeroepen door het zeiljacht Coriolis.

Het KNRM verslag: “De schipper van de ‘Coriolis’ had een onbemand zeiljacht aangetroffen op de Eems en vroeg of wij polshoogte wilden gaan nemen. Snel werden onze gasten naar het reddingstation gebracht en bij het zeiljacht aangekomen troffen ook wij niemand aan op het jacht. Meteen rees het sterkte vermoeden dat er iemand overboord geslagen zou zijn. We meldden dit bij de Nederlandse Kustwacht en werden verzocht om als On Scene Coördinator (Coördinator van alle varende rescue eenheden) te fungeren. Hierop hebben wij een grote zoekactie op touw gezet.”

Het Kustwachtvliegtuig en een Duitse Seaking (helikopter) hielpen vanuit de lucht mee met zoeken. Het kustwachtvliegtuig was ACO (Aircraft Coördinator) voor alle vliegende eenheden. Toen er na ruim een uur zoeken nog niemand was aangetroffen werd de zoekactie opgeschaald door de Kustwacht en werden ook de KNRM reddingboten van Lauwersoog en Schiermonnikoog opgeroepen. En een Nederlandse SAR-heli ging de lucht in om richting de Eems te vliegen. Een kwartier na het opschalen kwam het bericht dat de vermiste persoon in goede gezondheid was aangetroffen.

De man was tijdens werkzaamheden aan de fok na een onverwachte beweging van het jacht te water geraakt. Hij was wel gezekerd met een lifeline maar kon niet meer aan boord van zijn jacht komen. Hij besloot de lifeline los te maken in de hoop het trappetje aan de achterzijde van het jacht te kunnen grijpen. Toen dit mislukte is de man naar de Duitse kust gezwommen. Bij Campen kwam hij aan land en meldde zich daar bij Bremen Rescue.
Wat heeft deze man een geluk gehad! Ruim 2,5 mijl moeten zwemmen in de Eems waar op veel plaatsen een sterke stroming staat en dat bij een watertemperatuur van net 12 graden celcius… De man droeg gelukkig een reddingsvest. Zo werd de noodzaak van het gebruik van een reddingsvest ook hier maar weer eens bewezen!
Zijn zeiljacht is door twee van onze bemanningsleden naar de haven van Delfzijl gevaren en daar in de jachthaven afgemeerd. (KNRM, ‘Hij was blij dat hij het overleefd had’ – RTVNoord)