Op een postzegel de wereld over gezeild

Op een postzegel de wereld over gezeild

Nederland beste zeilland ter wereld

In waterland Nederland is 38% van de populatie meer dan vijf keer per jaar op het water te vinden. De watersport wordt veel beoefend en internationaal zeilen Nederlanders op topniveau. Nederland is in 2018 uitgeroepen tot beste zeilland ter wereld. Zeilen is dan ook de vierde sport in de serie Typisch Nederlands van PostNL. De illustratie op de postzegel laat een zeiler in actie zien. Voor elke postzegel uit deze serie ontwerpt de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel. Als afbeelding op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor een actiebeeld waarop twee zeilers in trapeze. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 9 mei 2022 verkrijgbaar.

Verzamelen
Martijn Bulterman, voorzitter van de NVPH: “Zelf zeil ik graag, maar wat ik het leukste vind aan deze serie postzegels over de jaren heen, is dat we, naast de eerstedagenvelop, ook steeds een bijpassende poststempel ontwerpen. Dat doen we voor meerdere series, en wat we zien is dat deze themagebonden poststempels steeds meer als verzamelobject door liefhebbers worden vergaard.”

Punt- en poststempels
Tot 1893 werd gebruik gemaakt van het puntstempel om de postzegel op een poststuk af te stempelen, zodat deze niet opnieuw kon worden gebruikt. Het puntstempel bestond uit een aantal vette punten, gerangschikt in een ruitpatroon met een getal in het midden. Het nummer is een code voor het postkantoor; nummer 1 hoorde bij Alkmaar, nummer 135 bij Zwolle. Op het poststempel staan de datum en de plaats waar het poststuk is aangeboden voor versturing. Steeds vaker ontwerpt de NVPH speciale poststempels voor bijzondere postzegels. Ook dagstempels behoren tot verzamelobjecten.

Nederland waterland
Nederland bestaat voor 19% uit water, en waar water is zijn watersporters. Naar schatting heeft ruim 1,5 miljoen ooit een keer gevaren of gezeild. De watersport die het vaakst beoefend wordt is varen in een motorboot (25%), gevolgd door varen in een sloep (15%). Ook roeien en kanoën (13%) en recreatief zeilen (12%) zijn populair. Binnen de groep die jaarlijks meer dan vijf keer het water op gaat, de iets ferventere watersporter dus, bezit 63% een boot. Binnen deze groep is ook de motorboot het meest populair (40%), maar volgt de zeilboot daar snel achter met 37%.

Typisch Nederlands
De postzegelserie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan sporten waarin Nederlanders uitblinken. Dit jaar verschenen in de serie Typisch Nederlands postzegels waarop schaatsen (3 januari) hockey (21 maart), wielrennen (4 april) en zeilen (9 mei) in de schijnwerpers zijn gezet.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Voor meer informatie nvph.nl

Foto: NVPH

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.