Informatie voor de watersporter

Open Dag bij zeilschool Pean op zondag 17 juni ter gelegenheid van vijftigjarig bestaan

PERSBERICHT
Nes-Akkrum – Op zaterdag 16 juni viert Zeilschool Pean haar 50-jarig bestaan. Instructeurs vanaf de begintijd in 1968 tot en met instructeurs die nu lesgeven komen bij elkaar op Pean om het 50-jarig bestaan te vieren.
In 1968 zijn de broers Jan en Ids Hemminga begonnen met een zeilschool op de boerderij van Pean. Als de koeien na de winter weer naar buiten gingen, werd de stal schoongeveegd. In die stal kon men overnachten en in de 3 BM-ers van de broers werd zeilles gegeven. Toen in 1976 het boerenbedrijf werd gestaakt kwam het recreatiebedrijf in volle bloei. Door altijd organisch te blijven groeien is Pean nu één van de toonaangevende zeilscholen in Nederland. In 2011 namen Christophe Meijer en Natasja van den Bos het roer over van Ids en Tine Hemminga.
Christophe Meijer: “Sinds het begin heeft Pean bekend gestaan als een kwalitatief zeer sterke zeilschool. Altijd hebben we de inhoud van de zeilles en de uitdaging van het zeilen als de succesfactor aangehouden.” Beroepszeilers en olympische toppers zijn ooit begonnen bij Pean. Zij sturen nu hun kinderen weer naar Pean toe. “Waar andere bedrijven de afslag namen om te gaan waterskiën of op een gele banaan rond te crossen, zijn wij koersvast gebleven. Kinderen willen inhoudelijk worden uitgedaagd. Dan komen ze met plezier terug. Daarnaast is Pean het bedrijf waar iedereen de kans krijgt. Er komen kinderen bij ons die het lastig vinden om in een nieuwe groep te functioneren. Zij worden zo goed begeleid dat ze ervaren wél in de groep te passen.” aldus Meijer.
Wat opvalt is dat de zeilinstructeurs de op Pean aangeleerde vaardigheden nog steeds gebruiken in hun huidige werk. De lerende organisatie van Pean, waarbij het ontdekken wat iemand nog niet kan, dat aanleren en de juiste feedback erbij geven, is een voorbeeld voor veel bedrijven. Daarnaast zit in het DNA van Pean dat mensen alleen gebonden blijven als je hun kennis en vaardigheden verrijkt. “Die aanpak pas ik, als oud-instructeur van Pean, binnen mijn eigen bedrijf ook toe. Mijn werknemers kunnen overal aan de slag, vaak voor een beter salaris. Maar omdat wij die Pean-cultuur van opleiden intern hebben overgenomen, behoud ik de goede mensen.” aldus een oud staflid.
Pean zal zich gestaag, maar zeker, verder blijven ontwikkelen. De inmiddels nauwe banden met het programma Masterskip waarbij schoolkinderen 6 weken onder schooltijd de wereldzeeën over zeilen en hun schoolwerk bijhouden, is daar een voorbeeld van. Maar ook het programma ‘schoolzeil’ waarbij scholen Pean vragen om via het zeilen 21ste eeuwse vaardigheden als persoonlijk leiderschap en teamworktraining toe te voegen, laat zien dat inhoud, ontwikkeling en Pean onlosmakelijk verbonden zijn. Wij kijken trots terug op de afgelopen 50 jaar en hebben heel veel zin in de komende 50 jaar.
Aanstaande zondag 17 juni organiseert Pean van 14 tot 18 uur een open dag. Er zijn rondleidingen, korte zeilworkshops voor kinderen. Organisaties en scholen kunnen een introductie krijgen in het bouwen van een lerend bedrijf en de combinatie van zeilen en persoonlijke en teamontwikkeling. Adres: Pean 1, 8494 Nes-Akkrum (Friesland).
Meer informatie www.pean-zeilschool.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht