Opening seizoen Klassieke Schepenhaven Terherne in teken komst boeier Tjet Rixt uit Zuiderzeemuseum

Persbericht
terhernehavenTerherne – Op 2e Paasdag, tijdens de Opening van het Watersportseizoen Terherne ligt de boeier Tjet Rixt te pronken bij Terherne Haven. Zij is daar te bezichtigen.
De houten boeier is het op één na oudste schip dat nog vaart in de Europese wateren. Zij is gebouwd door Eeltje Teadzes Holtrop, te IJlst en heeft de formaten van een ander pronkjuweel op de Friese meren, het Statenjacht Friso.
Van 1843 tot heden had het schip acht eigenaren, onder wie vier leden van de Friese familie Hepkema. Uiteraard bekend van de Hepkema’s Krant. In 1953 verkocht de familie het schip voor een symbolisch bedrag aan het Zuiderzeemuseum om dit culturele erfgoed voor de toekomst te bewaren.
Eind 2007 nam een achterkleinzoon van Jacob Hepkema (eigenaar van 1909–1919) het initiatief om de Tjet Rixt uit ‘lijfsbehoud’ weer op de Friese meren in de vaart te brengen. Het Zuiderzeemuseum stemde daar enthousiast mee in. In nauwe samenwerking met de Stifting Elektrysk Farre Fryslân werd besloten een elektrische voortstuwing in te bouwen: die is fluisterstil, milieuvriendelijk en trillingsarm.
Varen anno 2014.
De Tjet Rixt ligt in de Klassieke Schepenhaven Terherne Haven. Van daaruit worden vaartochten op de Friese meren georganiseerd. Middag-, dag- en avondtochten voor bedrijven, families, vrienden enz. In de zomermaanden wordt er elke zondagmiddag gezeild en kan iedereen mee varen. En beleven hoe het is om aan het roer, het zwaard of de fok te zitten. Boekingen gaan via de site van Terherne Haven
Terherne, 2e Paasdag
Het heel dorp viert de Opening van het Watersportseizoen, voor de watersportstartes zijn alle typen boten uit te proberen. Bij Terherne Haven is een verkoopshow van houten klassieke schepen en een mariteime markt.
Meer informatie www.terhernehaven.nl