OptimaalEco brengt Ultrasonic Works als ultrasoon alternatief voor antifouling

PERSBERICHT
optimaalecoLopik – Als een vervanger voor antifouling tegen aangroei op boten brengt het Lopikse bedrijf OptimaalEco sinds enige weken het Engelse Ultrasonic Works op de Nederlandse markt.
Antifouling is een begrip. Antifouling aanbrengen is een gewoonte. Anti-fouling is letterlijk vertaalt ‘tegen aangroei’. De vraag is of anti-fouling verf noodzakelijk is. Het onderwaterschip groeit aan. We bestrijden deze aangroei met anti-fouling verf. Door chemische toevoegingen worden de anti-fouling verven steeds effectiever, chemische toevoegingen zorgen echter ook voor extra zware milieubelasting . Binnen en buiten Europa is men momenteel druk bezig deze invloeden te indexeren.
Elk jaar verwerken we in Nederland en België circa 240.000 liter anti-fouling verf binnen de recreatievaart. Nemen we hierbij de beroepsvaart ook in ogenschouw dan kom je op een totaal van circa 300.000 liter. De huidige verfsoorten zijn op basis van koper en biocide. Door de (zelf)slijpende eigenschappen verdwijnt deze verf in het water. Bereken eens hoeveel liter toxische anti aangroei verf er in de afgelopen 10 jaar in het water terecht is gekomen. We proberen op vele fronten ons milieu te verbeteren. Om aangroei op het onderwaterschip tegen te gaan worden nog steeds producten gebruikt die sterk vervuilend zijn. Ultrasoon geluid wordt door velen gezien als het milieuvriendelijke alternatief!
Ultrasonic Works anti-fouling werkt met geluidsgolven. Deze golven zijn voor het menselijk gehoor niet waarneembaar en zijn niet schadelijk voor plant en dier. Ultrasonic Works anti-fouling systemen met laagspanning door de bekabeling ( 12 of 24 volt ) kunnen geen storingen vooroorzaken aan belangrijke apparatuur aan boord. Ultrasonic Works systemen worden aan de binnenzijde van de boot gemonteerd waardoor er geen doorvoer gaten gemaakt hoeven te worden. Ultrasoon geluid zorgt ervoor dat de biofilm niet kan ontstaan. Als de biofilm niet ontstaat dan komt er ook geen aangroei van algen en wier, dit zorgt op haar beurt weer dat er geen voedingsbodem is voor allerlei schaaldieren en zeepokken. Het onderwaterschip blijft dus schoon.
Aangroei van het onderwaterschip zorgt voor extra weerstand. Bij 20% aangroei wordt de weerstand al snel met 45% verhoogd. Weerstand zorgt voor meer brandstof verbruik of reductie in snelheid van b.v. een zeiljacht. Door gebruik te maken van Ultrasonic Works anti-fouling groeit het onderwaterschip niet meer aan en zo wordt ook de Co2 uitstoot verlaagd.
Het verbeteren van het milieu is een taak van iedereen. Het schip wordt veelal op de kant geschuurd en in de anti-fouling gezet. Deze stofdeeltjes en verfrestanten komen weer in de eigen haven terecht. Een haven waarin gezwommen wordt door de watersporters. Een beter milieu begint bij je zelf. Een gezamenlijke aanpak zal ervoor zorgen dat het water waarin we varen, zwemmen en recreëren minder wordt vervuild.
Velen vinden anti-fouling verf aanbrengen een vervelende bezigheid maar het moet gebeuren. Gemiddeld kost het laten aanbrengen van anti-fouling verf door een professional al gauw € 1.000,- of meer. Elke 2 of 3 jaar wordt het schuren, afnemen en verven opnieuw gedaan. Ultrasonic Works anti-fouling systemen monteren is éénmalig en zijn er vanaf € 499,- ( sloepen, consoleboten e.a. ) en € 1.249,- ( zeiljachten, motorjachten e.a. ). Vernoemde prijzen zijn exclusief btw.
Meer informatie www.optimaaleco.nl

2 Berichten

 • Frans van Donderen

  8 jaren geleden / 23 oktober 2014 om 14:02 uur

  Graag zou ik eens met iemand in contact komen die er ervaring mee heeft.
  En dan bedoel ik niet de fabrkant maar een eindgebruiker.
  Met vriendelijke groet Frans

 • Marjorie

  4 jaren geleden / 27 december 2018 om 14:14 uur

  Die scholen dode en stervende vissen op de kust..zijn allemaal slachtoffer van ultra sonic straling..die ook regelmatig door de marine veroorzaakt wordt..fijn hoor…

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X