Informatie voor de watersporter

Oracle experimenteert voor de 34ste America’s Cup met hydrofoils en vliegt…!

San Francisco (VS) – Tijdens de laatste trainingssessie heeft het in de America’s Cup toonaangevende Oracle team met hydrofoils geexperimenteerd. Daarvoor had men zwaarden met een L-profiel en T-vormige roerbladen gemonteerd onder één van de AC 45 catamarans. En inderdaad, ze vlogen!

Hydrofoils zijn niet nieuw. Zelfs veerboten gebruiken ze, windsurfers experimenteerden ermee, en de Moth-klasse kent ze al sinds de jaren 70. En de giga 60-voets trimaran Hydroptère vestigde er in 2009 het huidige snelheidsrecord van 51.36 knopen mee.

Deze onderwatervleugels helpen de weerstand te verminderen en de snelheid te verhogen. Er valt veel te simuleren op de computer voordat je ze maakt en omdat ze relatief klein zijn, staat de inspanning in geen verhouding tot die voor het maken van een vleugelzeil. De foils zijn niet toegestaan in de America’s Cup World series die nu worden gevaren met de AC45 multihulls, maar wel volgend jaar voor de echte 34ste America’s Cup met de veel grotere AC 72’s. Maar Oracle laat nog even in het midden, of ze deze dan zal gebruiken. (Oracle)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht