Informatie voor de watersporter

Organisatie Delta Lloyd Regatta weet zich dankzij nieuwe wedstrijdformats weer voor vier jaar verzekerd van hoofdsponsor

PERSBERICHT
AMSTERDAM, 16 mei – Medemblik staat van 21 tot en 25 mei weer in het teken van de Delta Lloyd Regatta. Met de 29e editie van het prestigieuze zeilevenement in Noord-Holland slaan de organisatoren en hoofdsponsor Delta Lloyd een nieuw tijdperk in. De Delta Lloyd Regatta maakt in het na-olympisch jaar deel uit van de Champions Sailing Cup, waarbij vijf grote Europese zeilevenementen de krachten hebben gebundeld. Hoofdsponsor Delta Lloyd heeft zich onlangs voor nog eens vier jaar – tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro – aan het enige Nederlandse zeilevenement voor alle olympische klassen verbonden. Daardoor is Medemblik ook de komende jaren verzekerd van een mondiaal zeer aansprekend zeilevenement.
Voorzitter Arjen Rahusen van de organisatie is zeer verheugd met de verlengde samenwerking met de hoofdsponsor van onder meer het Watersportverbond. ,,Een partij als Delta Lloyd, die zich steeds meer als dé watersportverzekeraar van Nederland profileert, past bij de ambities van de Delta Lloyd Regatta. Het enige Nederlandse zeilevenement in alle olympische klassen staat al jaren bekend als meest innovatief en vooruitstrevend. Met partijen als Delta Lloyd, de onlangs toegetreden partner Swiss Timing en de verlenging van de ondersteuning van de Provincie Noord-Holland zijn we continu op zoek naar verbetering van het zeilevenement. Kwaliteit van de wedstrijden staat daarbij altijd voorop. Steeds meer komt de focus echter ook op toegankelijkheid en publiekswaarde te liggen. Samen met Delta Lloyd proberen we op die punten het zeilen de komende 4 jaar naar een hoger plan te brengen.’’
Sinds 2008 maakte de Delta Lloyd Regatta onderdeel uit van de ISAF Sailing World Cup. Met ingang van dit jaar bewandelt de organisatie een nieuw pad, waarbij een aantal vernieuwingen wordt doorgevoerd. De Delta Lloyd Regatta maakt vanaf 2013 deel uit van de Champions Sailing Cup, waar naast de wedstrijd in Medemblik ook de grote Europese zeilevenementen Faglia Vela Riva in Italië, de Kieler Woche in Duitsland, Sail for Gold in Groot-Brittannië en de Semaine Olympique Française in het Franse La Rochelle toe behoren. De vijf topwedstrijden vormen samen voor alle olympische – en paralympische klassen een ‘’reisbare en toegankelijke’’ serie.
Als één van de initiatiefnemers van de Champions Sailing Cup voert de Delta Lloyd Regatta een aantal veranderingen door. Zo zal er geëxperimenteerd worden met nieuwe wedstrijdformats, wat zeilen niet alleen aantrekkelijker maar vooral toegankelijker moet maken voor media en toeschouwers. Verder integreert Swiss Timing een platform waarmee iedereen, waar ook ter wereld, alles races live in 3D kan volgen.
Het nieuwe format bestaat uit drie fases:
Kwalificatie Series: Dit zijn 6-8 wedstrijden.
Final Series: Hierin gaat de top 25 van de Kwalificatie Serie verder in de Gold Fleet, de reeds behaalde punten worden daarbij meegenomen. De overige deelnemers varen verder in de Silver Fleet. Hierin worden ook 6-8 wedstrijden gevaren. Na de Final Series wordt het klassement opgemaakt.
Medal Race: De top 6 van het klassement plaatst zich voor de finale. De plaats van deze finale – samen met de plaats in het gezamenlijke klassement – bepaalt de einduitslag van het evenement. Bijvoorbeeld: als 1e uit de Final Series en 3e in de Medalrace (finale), is dus 4 punten. Niet-finalisten varen nog een gewone wedstrijd die meetelt voor het klassement.
Deelnemersveld
De 29e editie van de Delta Lloyd Regatta mag zich verheugen in de deelname van vele topzeilers uit de hele wereld. De voltallige Nederlandse zeilequipe maakt zijn opwachting in Medemblik.
Onder de Nederlanders olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Hij neemt het voor het eerst op tegen het opkomende Nederlandse talent in de RS:X-klasse, Kiran Badloe. Ook Marit Bouwmeester (olympisch zilver Laser Radial in Londen, en onlangs overtuigend winnares van de wereldbekerwedstrijd in Hyères) en Pieter Jan Postma (Finn) zijn op het IJsselmeer van de partij.
Naast Van Rijsselberghe zijn er meer olympisch kampioenen van Weymouth op het IJsselmeer te bewonderen: de Britse paralympische zeilster Helena Lucas (2.4Mr) en de Chinese Lijia Xu (Laser Radial). De laatste troefde in Weymouth Marit Bouwmeester af. Met ook de nummers 1, 2 en 3 van de laatste World Cups in Palma en Hyères uit vrijwel alle klassen zullen de wedstrijden op het water bij Medemblik ongekend spannend worden.
Meer informatie Delta Lloyd Regatta

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht