Informatie voor de watersporter

Oud-IOC-voorzitter en ex-zeiler Jacques Rogge ontroerd door berging en restauratie van vroeger zeiljacht van chansonnier Jacques Brel

Zeebrugge (België) – Oud-IOC-voorzitter en ex-zeiler Jacques Rogge (75) bezocht zaterdag het zeilschip Askoy II van wijlen Jacques Brel (1929-1978), waarmee de Franstalige chansonnier aan het eind van z’n leven ‘als vroege vertrekker’ naar Frans Polynesië in de Stille Oceaan zeilde. Rogge toonde zich ontroerd over het initiatief en de megaklus van ‘de bergers’ van het in feite al verloren vaartuig.

In 2007 haalden de broers en zeilmakers Staf en Piet Wittevrongel het wrak van het gestrande schip vanaf een strand in Nieuw-Zeeland terug naar België. Sindsdien wordt het gerestaureerd in een loods in Zeebrugge, waar Rogge het kwam bekijken. “Ik was vroeger een klant bij Zeilmakerij Wittevrongel in Blankenberge”, zegt Rogge. ”Ik nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en werd een keertje wereldkampioen in het zeilen. Dat was altijd met zeilen uit Blankenberge. Ik ken de broers dus wel goed.” (HLN, Wikipedia – Jacques Brel)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht