Informatie voor de watersporter

Oud-Zeilend-Hout Evenement 2023


Na een aantal zomers waarin door Corona het evenement niet kon plaatsvinden, wordt nu weer een echt “ Oud-Zeilend-Hout Evenement” georganiseerd. Dit jaar is dat op 17 en 18 juni in samenwerking met “Zeilvereniging Zuidlaardermeer” op het Zuidlaardermeer bij Kropswolde. Het centrale punt is daarbij het clubhuis van de vereniging aan de Meerweg 58, 9606 PP Kropswolde.


Er worden weer vele oude houten wedstrijdzeilboten van soms al lang verdwenen klassen verwacht. Zo komen er net als anders natuurlijk weer 12m2 BM boten, ook wel “Kleine BM” genoemd. Vroeger hebben er vele van deze boten op het Zuidlaardermeer meegedaan aan zeilwedstrijden. De klasse is verdwenen, maar door vele vrijwilligers en het enthousiasme van Jack Brans uit Westerbork zijn er inmiddel weer vele boten gerestaureerd en vaarklaar.


Een andere graag geziene klasse is die van de Larken, boten met de vorm van een scholletje zou je kunnen zeggen. Als je met oudere mensen over hun vroegere boten spreekt, dan blijken velen in het verleden zo’n boot gehad te hebben. Het zijn boten waarvan het ontwerp al meer dan 100 jaar oud is. Hier zijn er ook weer velen druk aan het restaureren geslagen en zijn er boten van soms meer dan 80 jaar oud weer klaar voor de wedstrijden van ons evenement. Er zijn zelfs enthousiastelingen die nieuwe boten naar de oude tekeningen hebben gemaakt. Deze mensen mogen met een ontheffing aan het evenement deelnemen.


De organisatie hoopt natuurlijk op deelname van boten van de Zuidlaardermeer-klasse. Een heel bijzondere boot. Een ontwerp van de heer Spakman uit Sappemeer. Die bouwde de eerste in 1936. Nooit werd deze klasse door het Watersportverbond erkend. Maar deze boot was door zijn mid-zwaard zeer geschikt voor het Zuidlaardermeer dat in vroeger tijden veel ondieper was dan nu. Daarom besloot de Zeilvereniging Zuidlaardermeer het heft zelf maar in handen te nemen en vanaf de 50-er jaren gingen ze de boten meten en registreren. Er zijn zo 90 boten geregistreerd. Het was een boot, die als “moderne” vervanger van de kleine BM, in grote velden meedeed aan de wedstrijden van de Zeilvereninging Zuidlaardermeer in de 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw.


De verwachting is er dat ook oude houten Olympiajollen (de olympische klasse in 1936, houten Finnjollen, de olympische klasse van 1952 tot de afgelopen spelen in Tokio) alsook plakhouten Flying Dutchman boten (olympisch van 1960 tot 1992) en Zomerweeldes (W-klasse, 7m10 klasse en Scow Tempo’s) zich aanmelden voor het evenement


Op zaterdag 17 juni worden er 3 wedstrijden gezeild, de eerste start is rond 12.00 uur. Op zondag 18 juni volgen er dan nog 2 wedstrijden met de eerste start om 10.30 uur.

Meer informatie: oudzeilendhout.nl

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht