Informatie voor de watersporter

'Oud Zeilend Hout' neemt deel aan viering 100-jarige bestaan VW De Twee Provinciën en vlootschouw met koningin

PERSBERICHT
Haren, Paterwoldsemeer – Op 2 en 3 juli aanstaande zal de Stichting ‘Oud-Zeilend-Hout’ samen met VW De Twee Provinciën het 5e Oud-Zeilend-Hout Evenement organiseren. Het evenemetn val samen met de viering van het 100-jarige bestaan van VW De Twee Provinciën, waarbij de vlootschouw van VW De Twee Provinciën en Oud-Zeilend-hout afgenomen zal worden door Hare Majesteit de Koningin. Dat betekent bovendien dat er vele leden en oud-leden aanwezig zullen zijn om het feest te vieren, maar tegelijkertijd kunnen ze genieten van de wedstrijden met de oude zeilboten die vaak een behoorlijke leeftijd hebben.
Zo zal de Brunica deelnemen. Dit schip uit 1911 is net zo oud als de zeilvereniging, maar wat nog veel interessanter is, het was een schip waarmee in de begin jaren van de zeilvereniging al op het Paterswoldsemeer werd gezeild. Het schip werd eind 2009 ontdekt in Leeuwarden en door één van de bestuursleden van de stichting gekocht en vervolgens gerestaureerd.
Verder zullen er zeker weer een groot aantal Larken meezeilen. Deze schepen hebben ook vroeger veel op het meer gezeild en een aantal is gebouwd op de bekende werven van Helder en Visser die vroeger actief waren aan de rand van het Paterswoldsemeer.
Van de oudere schepen mogen we zeker rekenen op een aantal uit de W-klasse en 7meter10-klasse, schepen die vaak op de werven in Paterswolde werden gebouwd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Dat die schepen de jaren hebben overleefd is vaak te danken aan het feit dat ze na een carrière als wedstrijdschip in de verhuurvloot van de firma’s Helder en Visser werden opgenomen. Het zal zeker weer een prachtig gezicht zijn als deze majestueuze schepen met hun 30 m2 zeiloppervlakte over het water gaan. Daarnaast hopen we oude Flying Dutchman’s en Finnjollen aan de start te krijgen. In de 60-er jaren waren dat ook de wedstrijdzeilboten waarmee de topzeilers op het Paterswoldsemeer streden om de eer.
De wedstrijdbanen zullen zo worden uitgelegd, dat de wedstrijden vanaf de wal goed te volgen zullen zijn. Met de start en de finish voor het clubhuis aan de Meerweg zal ook dat weer zijn zoals in vroeger tijden. De wedstrijden beginnen op zaterdag 2 juli om 11.30 uur.
Het programma ziet er (voorlopig) zo uit:
11.30 uur 1ste start wedstrijd Oud zeilend hout
Rond 15.00 uur Vlootschouw VW De Twee Provinciën (en Oud Zeilend Hout) afgenomen door Hare Majesteit de Koningin. Thema van de vlootschouw is het honderd jarig bestaan van VW DTP. Naast eskaders van de oude klassieke houten zeilboten van 35 jaar en ouder (‘Oud Zeilend Hout’) varen eskaders van schepen voorbij die tegenwoordig wedstrijdzeilen op het Paterswoldsemeer. En er is veel ruimte voor jeugdige zeilers die in formatie in Optimisten zullen zeilen. De Koningin zal de vlootschouw afnemen vanaf de Gideon: een Vollenhovense Bol.
17.00 uur start 2de wedstrijd Oud Zeilend Hout
De Stichting ‘Oud-Zeilend-Hout’ streeft er naar open houten wedstrijdzeilboten, ouder dan 35 jaar, weer op het water en aan de start te krijgen. Het gaat de stichting daarbij om wedstijdboten die regulier niet meer aan wedstrijden mee kunnen doen omdat ze technisch of constructief zijn achterhaald, boten waarvoor geen klassenorganisatie meer actief is en boten waarvan de klasse door het Watersportverbond niet meer wordt erkend, maar die nog wel een historische waarde hebben.
Meer informatie www.oudzeilendhout.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht