Informatie voor de watersporter

Oude West-Friese vissersjol BC15 in Kolhorn geeft steeds meer geschiedenis prijs

KOLHORN – Het is een enorm project. Achter in de tuin van de familie Van de Dungen staat een oude jol waar je dwars doorheen kunt kijken. Het schip is het afgelopen jaar al flink onderhanden genomen en de restaurateurs van dit brok cultuurhistorie geven zich nog drie jaar om de jol weer varend te krijgen.

De BC 15 in 1931 aan de Kleine Kaai in Broekerhaven

Vorig jaar begon de klus onder de bezielende leiding van zoon Tom. Samen met zijn broer, vader en vrienden begon hij niet alleen met de restauratie maar ook met het achterhalen van de geschiedenis van het schip. Ze zijn tot 1954 gekomen, bij de toenmalige eigenaar. “Na de vorige uitzending hebben we informatie weten te achterhalen over de familie Brouwer in Amsterdam. We weten dat er nog een dochter in leven is maar we hebben haar nog niet kunnen vinden.”

Die zoektocht gaat rustig verder, maar in de tussentijd deden de mannen zelf ook een belangrijke ontdekking: “Elk vissersschip heeft een visserijnummer. We zijn toen aan de stuurboordzijde gaan zoeken maar daar was het hout te slecht. Aan de andere kant kwam toen het nummer te voorschijn: BC 15.” (NHNieuws)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht