World Sailing is de ‘bond der bonden’, die namens alle nationale watersportvertegenwoordigers met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overlegt hoe het olympisch programma 2024 er uit ziet. Of er uit zal moeten zien. Omdat het IOC de huidige opzet van de zeilsport steeds minder vond passen in onze samenleving, moest het mes er maar eens flink in. Nu luistert World Sailing altijd graag naar het IOC. Omdat daar geld en macht valt te halen. Dit keer met ‘Submission M22-18’ als gevolg. Ter wille van ‘totale genderneutraliteit’ zullen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs vier van de tien zeilsport-disciplines alleen open staan voor gemixte teams van twee personen. Twee daarvan krijgen sowieso een Mickey Mouse-klassement.
Ter wille van spektakel en verjonging moest kiten olympisch worden, zonder dat de zeilsport nóg meer medailles te verdelen kreeg. Voor sommigen nog een meevaller, want het hadden er ook minder kunnen worden. Hoewel minder medailles misschien wel tot meer heldendom zou leiden. Maar dat is een andere discussie. We gaan dus olympisch kiten. Maar ten koste van welke boot? Zeker is dat de huidige Laser-solozeilers en solozeilsters zich geen zorgen hoeven te maken. Die kunnen blijven trainen, en houden een apart mannen- en vrouwenklassement. Wel moet de volgende World Sailing-vergadering in november dit jaar nog beslissen of deze solisten definitief hun Lasertje houden, of wellicht een andere éénmansboot toebedeeld zullen krijgen. De meisjes en jongens die met een 49er skiff zeilen, houden ook hun gescheiden klassementen én boot. En de Nacra 17 catamaran met een tweekoppige mixed bemanning is sowieso een blijvertje, die mooi in IOC’s genderneutrale idealen past.
Als laatsten houden de windsurfers hun gescheiden mannen en vrouwen wedstrijden. Maar ook voor hen geldt, dat het materiaal heroverwogen wordt. Een ander type plank zou een populairder ‘beach-style’ evenement mogelijk moeten maken. Tot zo ver dus nog geen echte revolutie. Maar nu komt het. De World Sailing vergadering, waar ego’s het nogal eens winnen van zeilers, heeft ingestemd met het gender-gedram van het IOC en niet minder dan drie nieuwe mixed-disciplines omarmd. Eerder uit behoud van macht, dan omwille van de sport.
De Finn klasse nu nog exclusief voor ‘zware mannen van boven de 90 kilo’ wordt omgebouwd tot een discipline waarin teams van een man en een vrouw, ieder in een eigen éénmansboot, het tegen andere teams opnemen. Zodat het bij elkaar opgetelde resultaat van beiden voor één plaats in het klassement telt. Voor zover ik het heb begrepen. Maar ik hoop op een correctie. ‘Goed voor landen, waarin het niet is toegestaan met twee personen van verschillend geslacht in één boot te zitten'(..). Dat wil zeggen, dat de mannen de Finn houden, en dat er een nieuwe boot moet komen voor ‘vrouwen van gemiddeld 70 kilo‘. De huidige 470-klasse met een gescheiden mannen- en vrouwen-klassement wordt dus samengeperst in één klasse met een gemixed team per boot. En zo hou je dus drie 470-plakken over voor de kiters, die deze medailles ook in één klassement van gemixte teams van twee kiters moeten zien te verdelen…
Of die gemengde teams het gaan redden? Vast niet. De heren kiters planeren en vliegen grosso modo nu eenmaal zoveel radikaler en massaler dan de dames. Dat kan niet motiveren, zeker niet als jouw land toevallig geen dame op topniveau kan leveren, of – misschien – wel geen heer. Allemaal omdat er van het IOC ‘evenveel vrouwen als mannen aan een evenement of discipline moeten deelnemen’. ‘Gender equality’ noemen ze dat. Gaat dwars door alle sporten. Is de bedoeling. De club loopt er graag mee te koop, omdat er politieke winst mee valt te behalen. Nu weet ik niet, hoe u er over denkt, maar één ding is zeker: in de tenniswereld is het gemengd dubbel toch zeker niet de meest populaire discipline. En in het topvoetbal of in de wielersport verkopen ze je aan de korfbalvereniging, als je serieus over een gemixte ploeg begint.
Waarom in de internationale zeilerij dan wel? Waarschijnlijk omdat het wereldwijd een kleinere sport is, en World Sailing als de dood is om er uit te liggen bij het machtige IOC. Veel mixed feelings dus over deze overdosis mixed teamzeilen. En het Watersportverbond is ook niet blij met dit door World Sailing geopende IOC-doorgeefluik. Natuurlijk is het de hoogste tijd voor maatschappelijke gelijkheid tussen man en vrouw inzake kansen, opleiding, carrière en beloning. Maar in individuele sportdisciplines, waarin mannen kunnen excelleren dankzij bouw en spierkracht (en zeker in sporten waarin nu eenmaal minder vrouwen zijn te vinden), moet je het vast en zeker anders aanpakken om de beste heren erbij te houden.
Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink