Informatie voor de watersporter

Overlast waterplanten Gooimeer houdt aan en groeit

ALMERE – De overlast van wieren in het Gooimeer zorgt voor steeds meer overlast en ergernis bij watersporters en recreanten.

Naast schade aan motoren worden diverse evenementen afgelast doordat de veiligheid van de deelnemers niet meer gegarandeerd kan worden. De diverse watersportverenigingen pleiten dan ook voor het maaien van de wieren, maar zij krijgen nul op het rekest bij Rijkswaterstaat.

,,Het loopt echt de spuigaten uit met die wieren’’, beweert Frank Seignette van watersportvereniging Almere Haven. ,,Afgelopen dinsdag hebben we zelfs onze wedstrijden moeten annuleren. Sommige boten kwamen vast te zitten in de wieren en andere werden volledig onbestuurbaar. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.’’

Bij Rijkswaterstaat wordt erkend dat de wieren voor grote overlast zorgen. ,,Alleen de vaargeul is momenteel goed bevaarbaar in het Gooimeer’’, vertelt Jenneke Blok namens de instantie. ,,Maar dat is een bewuste keuze van Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland. Wij stellen dat de wieren een essentieel onderdeel zijn van de natuur om zuiver water te krijgen. De overlast zal voorlopig dan wel aanhouden.’’ (Almere Vandaag)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht