windverwachting

Overlast waterplanten Gooimeer houdt aan en groeit

ALMERE – De overlast van wieren in het Gooimeer zorgt voor steeds meer overlast en ergernis bij watersporters en recreanten.

Naast schade aan motoren worden diverse evenementen afgelast doordat de veiligheid van de deelnemers niet meer gegarandeerd kan worden. De diverse watersportverenigingen pleiten dan ook voor het maaien van de wieren, maar zij krijgen nul op het rekest bij Rijkswaterstaat.

,,Het loopt echt de spuigaten uit met die wieren’’, beweert Frank Seignette van watersportvereniging Almere Haven. ,,Afgelopen dinsdag hebben we zelfs onze wedstrijden moeten annuleren. Sommige boten kwamen vast te zitten in de wieren en andere werden volledig onbestuurbaar. Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.’’

Bij Rijkswaterstaat wordt erkend dat de wieren voor grote overlast zorgen. ,,Alleen de vaargeul is momenteel goed bevaarbaar in het Gooimeer’’, vertelt Jenneke Blok namens de instantie. ,,Maar dat is een bewuste keuze van Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland. Wij stellen dat de wieren een essentieel onderdeel zijn van de natuur om zuiver water te krijgen. De overlast zal voorlopig dan wel aanhouden.’’ (Almere Vandaag)

1 Bericht

  • Leen Hogenes

    11 jaren geleden / 9 juli 2011 om 17:27 uur

    De gemeente Almere heeft in 2010 (of 2009?) het waterbeheer overgedragen aan het Waterschap Zuiderzeeland. Met name om die reden hebben de bewoners een flinke belastingverhoging ontvangen van dit waterschap. De gemeente kon toen vervolgens naar haar bewoners een goede sier maken met een lagere verhoging van haar gemeentelijke belastingen. In de begeleidende folder (2011) van het Waterschap vermelden zij: “Bij goed waterbeheer hoort ook het schoonmaken en -houden van watergangen binnen en buiten de bebouwde kom.” Ik zou de mensen die last hebben van een onvoldoende diepgang voor de boot adviseren het Waterschap op haar taken te wijzen.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X