Informatie voor de watersporter

Overwinning Strontrace 2011 kan skûtsje ‘Lutgerdina Smeltekop’ bijna niet meer ontgaan

Workum, Warmond – Het kan bijna niet anders of het skûtsje ‘Lutgerdina Smeltekop’ zal als eerste over de finishlijn van de 38-ste Strontrace gaan. Op woensdagochtend 09:00 uur vaart het meer dan 100-jarige skûtsje noordwaarts met een snelheid van 6 knopen ter hoogte van Stavoren. De Dankbaarheid (li) heeft intussen een achterstand opgebouwd van zo’n 14 mijl en vaart nog oostelijk van Enkhuizen.

Het skutsje “Lutgerdina Smeltekop” is in 1904 gebouwd bij van der Werff, Buitenstvallaat in Drachten. Nico Hoek heeft het schip begin jaren 80 uit een Amsaterdamse gracht gehaald en weer onder zeil gebracht.  Hij kocht het (woon)schip destijds van schippersvrouw Lutgerdina Draaier-Smeltekop. De huidige eigenaar Andries Honing, vandaar het zeilteken AH, heeft het schip sinds 1988 in zijn bezit.

Het schip heeft een rijke wedstrijdhistorie, zowel in de Strontrace als in de IFKS. Dit jaar startte het schip in haar 19e Strontrace. De bemanning bestaat uit schipper Bas Krom, Pim van Dijk, Martijn Ras en Jelmer Jager. (Nauticlink, Strontrace Workum en posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht