Informatie voor de watersporter

Passeren Kaap Hoorn Volvo Ocean Race boten maandag live te volgen

Alicante – De Volvo Ocean Race-vloot zal naar verwachting maandag 30 maart tussen 17 en 21 uur UTC de beruchte Kaap Hoorn ronden. Deze mijlpaal is live te volgen via de website en de app. Na Kaap Hoorn hebben de zes teams nog eens 1.900 nautische mijlen (nm) voor de boeg tot aan de finish in het Braziliaanse Itajai. De ruige condities blijven de teams op de proef stellen.

De top vijf ligt nog altijd binnen een afstand van 12,8 nm, met Team Alvimedica momenteel aan kop. Het Nederlandse Team Brunel vaart in vierde positie. De jongste schipper in deze editie, Charlie Enright (USA, 30), beschrijft de intense sfeer aan boord van Team Alvimedica: “Het is absurd: heel weinig slaap en elk uur zeilen wisselen. Alle boten weten waar je moet zijn om vooraan te liggen, maar het probleem is dat niet iedereen daar tegelijkertijd kan zijn. Het was dus een echt gevecht.”

Aan boord van Team SCA (foto VOR/SCA)
Aan boord van Team SCA (foto VOR/SCA)

De dames van Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, verliezen steeds meer ruimte door het missen van een belangrijk zeil (fractional code zero), dat in het eerdere geweld van de Zuidelijke Oceaan sneuvelde. Het is aan navigator Libby Greenhalgh om met de nieuwe realiteit de snelste koersen uit te zetten. In haar laatste blog schetst ze het leven aan boord op dit moment: “Het is alsof je in een vochtige auto zit zonder ramen, terwijl iemand met horten en stoten leert rijden of noodstops oefent. Als we een golf pakken en het water over dek spoelt, gaat dat met zoveel kracht dat de zee een weg naar binnen vindt. Op een gegeven moment leek het beneden gewoon te regenen.”

Team SCA vaart een veel zuidelijkere koers dan de overige vijf boten. Het verschil tussen Team Alvimedica en Team SCA bedraagt bijna 300 nm. (Volvo Ocean Race)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht