Informatie voor de watersporter

Persoonlijke verhalen in tentoonstelling over Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)

PERSBERICHT
Den Haag – Op donderdag 23 februari openen de burgemeesters van de zes VOC-steden Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Middelburg en Rotterdam de tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ in het Nationaal Archief in Den Haag. (24 februari 2017 tm 7 januari 2018).
Een tentoonstelling waarin persoonlijke verhalen uit de VOC-tijd de geschiedenis tot leven brengen. Burgemeesters Van der Laan, Van Bijsterveldt, Baas, Nieuwenburg, Bergmann en Aboutaleb vertellen tijdens de opening over de VOC-geschiedenis in hun stad. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vertelt over het historische belang van het VOC-archief en de recente digitalisering van deze archieven.

De wereld van de VOC
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bestond bijna tweehonderd jaar, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat nu centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. Tegenover het succesverhaal staan ook verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.
In de tentoonstelling geven beelden van zee, lucht en land met een bijpassende soundscape de bezoekers het idee zelf op reis te zijn. Geuren en geluiden begeleiden hen langs verschillende VOC-locaties in de Oost: Kaap de Goede Hoop, Midden-Oosten, Ceylon, India, Batavia/Indië, Japan, China en Formosa. De bezoeker wordt verrast met verschillende digitale presentaties en middelen, die een extra dimensie geven aan het tentoonstellingsbezoek.
Persoonlijke verhalen
In De wereld van de VOC brengen persoonlijke verhalen uit de VOC-tijd tot leven. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr zijn in de huid gekropen van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. Deze verhalen zijn te beluisteren in de tentoonstelling. Op diverse plekken ziet de bezoeker dat het verleden nog op verschillende manieren doorwerkt in het heden. Zo werd in de VOC-tijd de aandelenmarkt ook al gemanipuleerd. Journalist en antropoloog Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over de parallellen met de huidige financiële sector.
Op de honderden VOC-schepen die Nederland verlieten, voeren zo’n miljoen opvarenden mee. Veel Nederlanders hebben dan ook een voorouder die in dienst is geweest van de Compagnie. Het Nationaal Archief heeft voor de tentoonstelling tien van deze nakomelingen geïnterviewd over hun voorouders en hen gevraagd wat het VOC-verleden nu voor hen betekent. Korte filmpjes van een nakomeling van medeoprichter van de VOC Willem van Loon en nakomelingen van tot slaaf gemaakte Cornelis Valentijn worden in de tentoonstelling en op de website getoond.
Meer informatie www.gahetna.nl/voc

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht