windverwachting

Plankzeilers Dorian van Rijsselberge eerste en Lilian De Geus tweede in Rio

riotestevent_1408
foto: Aquece Rio / Delta Lloyd

Rio de Janeiro – Voor de afsluitende medalrace in de RS:X windsurfer klasse van het Rio testevenement moesten de tien beste windsurfers van het klassement anderhalf uur wachten op een zuchtje wind. De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberge eindigde op de eerste plaats, en de jonge plankzeilster Lilian de Geus werd tweede.

Van Rijsselberge: “Ik ben hier heel blij mee. Het is een goed begin. Natuurlijk, twee jaar na London is het goed om te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar bijvoorbeeld. Maar dat is niet nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf heb laten zien dat het kan. Het was ook een realistisch doel om hier te winnen. Maar je moet het nog wel doen. Vorig jaar hebben we hier al een pre-olympisch test event gedaan en die won ik ook.”

Er stond niet veel wind tijdens de medalrace. Van Rijsselberge en alle andere windsurfers creëren hun eigen wind door keihard met het zeil te pompen. “Je gaat maximaal pompend van start. Dat is een mentale kwestie. Je moet gewoon zo lang mogelijk doorgaan. Als je gaat denken dat je stuk zit, stop je te vroeg. Het is mind over matter!”

Windsurfster Lilian de Geus (22) ging ook goed van start in haar medalrace. Ze haalde het maximale uit de laatste afsluitende race. De jonge surfster ging als vijfde de medalrace in, maar liet vervolgens alle zeer ervaren concurrenten achter zich. Alleen Charline Picon (FRA) was niet meer in te halen voor De Geus.

Lilian de Geus
Lilian de Geus maakt een heel goed seizoen mee. Haar debuutseizoen in de Delta Lloyd Kernploeg gaat gepaard met goede resultaten zoals het zilver tijdens de Sofia Cup. Daarna was ze een paar keer dichtbij het podium, maar het lukte steeds net niet. Nu wel.

“Ik heb vandaag echt het maximale eruit gehaald. Geweldig. Ik had eindelijk een echt goede start. Die start liep deze week nog niet goed. Ik moest steeds weer inhalen. Nu dus niet. Ik heb ook afgeleerd niet te focussen op het eindresultaat, maar op wat ik moet doen. Goed starten, goed kijken, tactisch varen.”

De Geus is in haar element in Rio. “Het is tricky hier, dat ligt me wel. Ik vind het leuk. Tactisch varen, lastige condities. Slim varen.”
(Persbericht / Nauticlink, Uitslagen)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X