Informatie voor de watersporter
Polestar en Candela bundelen krachten om elektrische boten mainstream te maken

Polestar en Candela bundelen krachten om elektrische boten mainstream te maken

De Zweedse maker van elektrische auto’s, Polestar, zal batterijen en oplaadsystemen leveren voor Candela’s uiterst efficiënte vliegende boten. De batterijendeal zal Candela in staat stellen de productie snel op te voeren, waardoor elektrische boten voor de massamarkt een stap dichter bij de realiteit komen.

In een keerpunt voor elektrificatie op zee hebben de twee Zweedse bedrijven Polestar en Candela een overeenkomst gesloten waarbij Polestar de batterij- en oplaadsystemen zal leveren voor Candela’s revolutionaire hydrofoiling speedboten.

Dankzij de overeenkomst kan Candela gebruik maken van de modernste technologie op het gebied van autobatterijen en de productie van zijn best verkopende elektrische boten opvoeren.

-Om elektrische boten mainstream te maken, moeten we duizenden boten per jaar bouwen. Door samen te werken met Polestar, zijn we in staat om de schaal van productie en engineering van wereldklasse uit de auto-industrie naar de maritieme sector te brengen, zegt Gustav Hasselskog, Candela CEO en oprichter.

Door de batterijen van Polestar te combineren met de baanbrekende elektrische draagvleugelboottechnologie van Candela, willen beide bedrijven de groei van duurzame elektrische mobiliteit in de samenleving bevorderen.

-Ik ben gefascineerd door de manier waarop de boten van Candela elegant en efficiënt door, of beter, over het water glijden – een verbazingwekkend bewijs van de geweldige esthetiek en ervaringen die moderne, duurzame technologie kan creëren. Dat Polestar deel zal uitmaken van toekomstige projecten met Candela door een essentieel onderdeel te leveren voor de innovatieve voortstuwing van hun boten, is geweldig. Als acculeverancier van Candela kunnen we helpen de overgang naar schonere oceanen en meren te stimuleren, en het vervoer over water te elektrificeren, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar.

De deal tussen de twee Zweedse bedrijven is een poging om de twee grootste hindernissen voor de elektrificatie van de scheepvaart te overwinnen. De eerste hindernis is het enorme energieverbruik van conventionele motorbootrompen, dat tot nu toe heeft geleid tot slechte prestaties van elektrische boten. Dit obstakel is uit de weg geruimd door Candela’s draagvleugeltechnologie, die het energieverbruik van motorboten met tot 80% vermindert.

Het tweede obstakel waren de onbetaalbaar hoge kosten van maritieme batterijen voor elektrische boten.

Bouwers van elektrische boten hebben tot dusverre meestal een beroep gedaan op kleinere, kleine leveranciers van accu’s voor schepen. Schaarste en hoge eenheidskosten van deze pakketten zijn twee factoren die hebben verhinderd dat elektrische boten op gelijke voet kwamen met ICE-schepen.

-Dankzij de samenwerking met Polestar zijn we in staat om state-of-the-art accupacks te verkrijgen voor onze productie ramp-up. Naarmate het aantal elektrische voertuigen wereldwijd toeneemt, zal een gestage toevoer van batterijen steeds belangrijker worden om een concurrentievoordeel te behouden en ons in staat te stellen te concurreren met boten met verbrandingsmotoren, zegt Candela CEO Gustav Hasselskog.

De draagvleugelboten van Candela zijn de snelste en meest duurzame elektrische boten op de markt.

Met een snelheid van 30 knopen boven het wateroppervlak verbruiken de Candela C-8 en P-8 Voyager tot 80% minder energie dan conventionele boten van dezelfde grootte, dankzij de sterk verminderde wrijving van het water. De computergestuurde foils geven hen ook “superkrachten”, zoals een superieure zeegang, nul zog en een stille rit.

Na de lancering van de in grote aantallen verkochte Candela C-8 vrijetijdsboot in het najaar van 2021 en kort nadat het 24 miljoen euro had opgehaald bij EQT Ventures, verhuist de Zweedse botenbouwer nu naar een nieuwe productiefabriek waar de P-serie commerciële vaartuigen en de C-serie vrijetijdsboten zullen worden geproduceerd.

De overeenkomst voor de levering van batterijen is slechts het begin van een breder voorgenomen partnerschap tussen Polestar en Candela, waarbij beide bedrijven zich ertoe verbinden verdere mogelijkheden voor toekomstige samenwerking te onderzoeken.

Voor meer informatie mynewsdesk.com

Foto: Candela

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht