Informatie voor de watersporter

Pontje nooit meer aan lager wal dankzij even simpele als effectieve gepatenteerde vinding

LEIDEN – Geen schip hoeft ooit nog door de wind aan lager wal te geraken door een simpele, maar zeer effectieve uitvinding van een Leidenaar met Iraanse roots. Het octrooibureau in Rijswijk heeft zijn uitvinding nu zelfs gepatenteerd, maar de uitvinder is niet van plan er veel geld mee te gaan verdienen.

James Taghavi is al jaren de schipper op het pontje over de Zijl bij Leiderdorp. Maar bij harde zuidwesten wind drijft hij bij vertrek van de steiger af tijdens het draaien. Daarbij raakt hij regelmatig aan lager wal, en dat vindt hij maar niks. En dus bedenkt hij iets: de zogenaamde ‘windfighter’. Niet veel meer dan een ijzeren staaf die op de stuurboordkant van zijn pontje is gemonteerd.

‘Kijk je ziet dat de boot nu heel scherp draait,’ zegt de schipper vanuit zijn kajuit. ‘Van 0 tot 180 graden in korte tijd.’ En dat komt omdat zijn ‘windfighter’ ervoor zorgt dat het pontje verbonden blijft met de steiger door een touw, tot het moment dat de voorzijde van het schip met de neus in de wind ligt. Op dat moment glijdt het touw vanzelf van de ‘windfighter’ af, dus Taghavi hoeft ook de trossen niet meer los te maken. (Omroep West)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht