windverwachting

Prijs havengeld en vignet voor eigen bootje in Amsterdam blijft stijgen en dit jaar zelfs met 75 procent

Amsterdam – Zodra corona het weer toelaat, willen Amsterdammers met hun bootje de gracht op. Dat wordt echter steeds duurder. De kostenstijging dit jaar: 75 procent.

De Amstel tussen de Berlagebrug en de Utrechtsebrug. Het is een overzichtelijke afstand, net iets meer dan een kilometer. Aan beide zijden van de rivier liggen wel negentig bootjes afgemeerd, langs kades of aan woonschepen. Niet één van deze bootjes heeft het verplichte vignet, zegt Peter Koghee, pleziervaartenthousiasteling. “Terwijl in mei het seizoen weer van start gaat en elk bootje dus kan worden weggesleept. Het is een behoorlijk bedrag dat je moet betalen.”

Mensen hebben dezer dagen wel iets anders aan hun hoofd dan vignettengedoe voor hun plezierbootjes. Maar ook nu, terwijl net als vorige week de grachten dit weekend zelfs tot verboden gebied zijn verklaard voor recreatievaart, draait de bureaucratie gewoon door. En leidt dit tot ergernis onder bootbezitters. (Het Parool, www.stichtingpleziervaart.nl)

3 Berichten

 • Marcel

  2 jaren geleden / 13 april 2020 om 17:22 uur

  Belachelijk. De grachten van Amsterdam zijn werelderfgoed. Hiervoor krijgt Amsterdam een mooi bedrag. Het onderhouden van bruggen en kades hoeft dus niet betaald te worden door de bootjeseigenaren.

 • Peter koghee

  2 jaren geleden / 15 april 2020 om 21:02 uur

  Waar de gemeente Amsterdam onduidelijk over is, is, dat indien je jouw scheepje in een jachthaven hebt liggen en je wilt in Amsterdam varen je het witte vignet met transponder kunt aanschaffen voor 20 Euro en je dan 3 jaar lang door Amsterdam mag varen. Dit volgens de nota van beantwoording van 25-02-2020 met betrekking tot het binnenhavengeld. Alleen als je wilt afmeren kun je het het vignet met transponder digitaal activeren voor 30 euro voor 1 dag afmeren tot 23.00 uur. Alleen het rare is dat dit niet gemeld wordt op de tarievenlijst van het Binnenhavengeld. Let op dit speciale witte vignet
  is alleen beschikbaar voor schepen die vaste plaats in een Jachthaven hebben.

 • Max

  2 jaren geleden / 10 augustus 2020 om 21:53 uur

  “De gemeenteraad wil dat varen en aanmeren in Amsterdam goed geregeld is en veilig blijft. Daarom zijn de kosten in 2020 hoger dan de jaren daarvoor. Door de verhoging van het binnenhavengeld kan de gemeente meer handhaving inzetten en overlast beter aanpakken. Zo maken we het varen veiliger en leuker voor iedereen.”
  ( text van de site van de gemeente van amsterdam)

  Op de zelfde pagina vindt je terug dat kleine bootjes meer per m2 betalen dan grotere boten. Vreemd want globaal genomen is het zo dat grotere boten meer overlast geven dan kleine boten/bootjes. Meer motor geluid, meer mensen op een boot zijn vaak luidruchtiger, grotere boten hebben vaker en harder muziek aan staan, grotere boten zorgen voor meer golfslag wat extra storend is voor woonboot bewoners. Leg dit maar eens uit gemeente Amsterdam. En dan heb ik het nog niet eens het argument genoemd dat deze regeling mensen voortrekt die meer te besteden hebben.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X