Informatie voor de watersporter

Programma Bootshow Groningen op 12 en 13 mei nu compleet

Groningen – Nog een paar dagen en dan begint de eerste Bootshow Groningen. Met meer dan 20 deelnemende organisaties en bedrijven uit de provincie én de support van de Gemeente Groningen en een aantal landelijke toeleveranciers uit de watersportbranche, is de organisatie erg tevreden over het getoonde enthousiasme op dit initiatief.
Bootshow Groningen, welke op 12 en 13 mei in de Oosterhaven wordt gehouden, laat de diversiteit en innovatiekracht van de Groningse jachtwerven zien en toont hoe men in Groningen van de watersport genieten kan. Dat de Groningse watersportindustrie veerkrachtig is, laat het enthousiasme van de deelnemende bedrijven zien. Het programma is nu compleet.
Industrie met toekomst
De watersportondernemers uit de provincie hebben meerdere eigenzinnige, maar succesvolle producten voortgebracht in de vele jaren van hun bestaan. Een aantal duidelijke voorbeelden hiervan zijn No Limit Ships met hun NoLimit werkboot en Blauwe Stad sloep, Waarschip met hun hybride aangedreven jachten met composiet romp en Pedro-Boat met de Bora trawler. Al deze bedrijven hebben hun afzetmarkt niet alleen in deze regio, maar exporteren naar heel Europa.
Dat deze watersportondernemers toekomst zien in deze industrie wordt bewezen door een aantal nieuwe initiatieven en producten. Jonge watersportondernemers zien in deze tijden mogelijkheden. Bootshow Groningen is daarbij showroom van een aantal nieuwe ontwikkelingen.
Ondernemers Evert en Anita Jansen hebben sinds 1 mei van dit jaar Jachtstalling Groningen geopend aan de Stockholmstraat. Hiermee beantwoorden ze de vraag van booteigenaren naar overdekte stallingruimte. Tevens starten zij met de verhuur van 2 Doerak 750’s.
Een andere startende ondernemer is Daan van Koelen. Ook hij is op 1 mei gestart met zijn onderneming @traction. Geïnspireerd door de Ecolution van Wubbo Ockels (overigens ook gebouwd in Groningen), kan men binnenkort door hem zelf ontwikkelde elektrisch voortgestuwde boten huren op het Paterswoldsemeer, Groningen of Zuidlaren.
Sinds 2011 fleuren de Donuts van Donutevents de grachten van Groningen op. Een compleet andere manier van watersport door gezellig op het water met vrienden te barbecueën of te borrelen. Ook hier zien Groninger ondernemers hun kansen.
Maar ook bestaande werven zien nieuwe kansen. Zo is het Zuidbroekster Pedro-Boat, al sinds 1973 bouwer van traditionele stalen motorjachten, sinds afgelopen jaar ook actief in de houseboat markt. Met hun Liberty en H2home boren ze een nieuwe markt van vakantiewoningen op het water aan. Bootshow Groningen heeft trouwens een primeur; de H2home zal hier voor het eerst worden getoond aan het Nederlandse publiek.
Watersportprovincie Groningen
Groningen is druk bezig om zich meer te profileren als watersportprovincie. De toegenomen watersportactiviteiten op bijvoorbeeld de Blauwe Stad zijn daar een goed voorbeeld van. Maar komt de ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur door gemeenten en provincie ook ten goede van de watersportindustrie. Ontsluiting van vaargebieden en het in ere herstellen van oude vaarroutes zoals bijvoorbeeld in het project “van Turfvaart naar Toervaart” maakt het voor de watersport aantrekkelijker om naar onze provincie te komen.
Ook instanties als het gemeentelijk havenwezen van de stad Groningen is zich ervan bewust dat het zich klantvriendelijker moet opstellen naar de bezoekende watersporter. Zo is de bediening van bruggen in de stad sinds een paar jaar al behoorlijk verbeterd.
Programma
Tijdens Bootshow Groningen zijn er allerlei activiteiten te doen op en aan het water. De bezoeker kan zich o.a. laten informeren door de KNRM, de brandweer op het water en kan zelfs een korte cursus manoeuvreren krijgen, gegeven door Scheepswijs. Daarnaast verzorgt rondvaartbedrijf Kool samen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum tegen een speciaal tarief van Euro 5,- een rondvaart door de stad en havens van Groningen. Opstap en afstap vanaf de Oosterhaven.
Ook is Evert Stel op beide dagen aanwezig om de Stichting Vaarwens uit Roden te promoten. Daarbij geeft hij een signeersessie om zijn boeken te verkopen. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Vaarwens, zodat de koper niet alleen plezier heeft aan het lezen van Evert zijn humoristische nautische anekdotes, maar daarbij ook de stichting steunt.
Het evenement wordt opgeluisterd door de shantykoren Hunzevaarders, Voorwaarts Voorwaarts en Oosterstorm. De catering is in handen van Eetcafé Peter Pan aan de Oosterhaven. De toegang voor het evenement is gratis.
Meer informatie met het gedetailleerde programma van beide dagen en een overzicht van de deelnemers www.jachtbouwgroningen.nl en www.bootshowgroningen.nl staat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht