Informatie voor de watersporter

Provincie Friesland handhaaft tot 2015 subsidie van 270.000 euro per jaar voor elektrisch varen

Leeuwarden – Elektrisch varen biedt kansen voor de Friese economie en het milieu. Het is goed voor de werkgelegenheid in de watersport en de jachtbouw. Daarom gaat de provincie Friesland ook de komende jaren door met het stimuleren van elektrisch varen.

Dit nieuws maakt gedeputeerde Jannewietske de Vries bekend bij de opening van Boot Holland in Leeuwarden. De afgelopen twee jaar fungeerde de provincie al als proeftuin voor het elektrisch varen. Het resultaat is dat er intussen 440 elektrische boten rondvaren in de provincie. Ook zijn er zo’n 50 oplaadpunten in jachthavens en andere plaatsen op het Friese.vaarwater. Hierdoor is de CO2-verminderd met 61 ton per jaar.

Bedrijven in de jachtbouw hebben in 2010 en 2011 veel ervaring opgedaan met de in- en ombouw van elektrische motoren in boten. Verhuurders hebben hun vloot ‘geëlektrificeerd’. Ze zijn daar enthousiast over, want deze elektrische boten hebben een hoge bezettingsgraad. Vooral Duitse gasten hebben interesse. Uit een evaluatie blijkt verder dat de subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische boot of voor ombouw geleid heeft tot een omzet van € 2,2 miljoen in de Friese jachtbouw. Inclusief de export van elektrische boten is er sprake van een totale omzet van € 7,9 miljoen.

In de periode 2012-2015 gaat de provincie Friesland hiermee door. De subsidieregeling voor elektrisch varen (aankoop elektrische boot of ombouw) en de regeling voor oplaadpalen van € 270.000 per jaar lopen door. Daardoor kunnen er meer snellaadpunten, verspreid over heel Friesland, worden geplaatst. Bovendien komt er een vervolg op de subsidieregeling voor particuliere boten, zodat het aantal elektrische boten snel toeneemt. Samen met gemeenten werkt de provincie bovendien aan elektrische vaarroutes (‘electric only’).

Elektrisch varen maakt deel uit van het Friese Merenproject, dat bedoeld is om Fries vaarwater aantrekkelijker te maken voor toeristen. In 2015 heeft de provincie samen met gemeenten, Wetterskip Fryslân en andere organisaties € 450 miljoen in de Friese meren geïnvesteerd. (Provincie Friesland)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht