windverwachting

Reddingboot HOGE in Huizen nu ook uitgerust met hightech sonar voor Gooimeer en Eemmeer

PERSBERICHT

Jonatan Stoter (l) van sponsor Reggefiber en Henk Wijga van HOGE bekijken de beelden van de sonar, mede te danken aan Shipshape en Ray Marine.
Jonatan Stoter (l) van sponsor Reggefiber en Henk Wijga van HOGE bekijken de beelden van de sonar, mede te danken aan Shipshape en Ray Marine.
Huizen – Naast de al eerder gemonteerde warmtebeeldcamera op de Reddingboot Seeker van de Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer, waar vorig jaar het leven van een catamaranzeiler op het nippertje mee gered werd, is deze snelle reddingboot nu ook uitgerust met SIDE SCAN SONAR voor Search And Rescue. Met deze zogenaamde ‘SideVision’ apparatuur kunnen fotografisch uitziende beelden gemaakt worden van de bodem met een breedte van 50 meter en tot 60 meter diep. De Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) kan dus nu ook een persoon onder water snel opsporen met deze hightech reddingboot.
Een drenkeling op de bodem
Het komt enkele keren per jaar voor dat iemand die geen reddingsvest draagt in de Randmeren onderwater verdwijnt. Vaak is dan de reddingboot Seeker als eerste ter plaatse bij een dergelijke melding. Er worden dan duikers opgeroepen die binnen 40 minuten ter plaatse zijn om te zoeken naar de drenkeling, maar het is lastig iemand te vinden op de bodem van een meer en meestal wordt zo iemand veel te laat gevonden. Geschikte sonar moet altijd van ver worden ‘ingevlogen’. Het duurt zo’n vier uur eer deze ter plekke is, terwijl de drenkeling mits binnen het ‘gouden’ uur gevonden en naar boven gehaald, nog een kans heeft op overleving. Nu de reddingboot van HOGE uitgerust is met sonar, hoeft niet meer gewacht te worden en kan men meteen aan de slag om de drenkeling ook onder water te lokaliseren, waarna de later arriverende duikers de persoon, als deze gevonden is meteen op kunnen duiken. Via wifi en een app kunnen de collega hulpverleners meteen meekijken op hun mobiel.
Noodhulp
De reddingsdienst HOGE vraagt geen donaties of ‘vrijwillige’ bijdragen voor haar hulp aan geredden, maar wordt belangeloos gesteund door bedrijven die maatschappelijk ondernemen belangrijk vinden. Omdat haar vrijwilligers alleen bij levensbedreigende nood te hulp schieten en de vereniging niet bergt of sleept zijn de jaarlijkse kosten laag. Deze vrijwilligers zijn gecertificeerd Diving First Responder.
De aanschaf van deze photographic imaging sonar werd mogelijk door Reggefiber die HOGE al jaren financieel ondersteunt, Shipshape die de installatie gratis verzorgde, en Ray Marine die een gedeelte van de apparatuur sponsorde. Foto vrij van rechten, door “Gooinieuws” naamsvermelding wordt op prijs gesteld.
Meer informatie www.reddingbrigade.net

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X