Informatie voor de watersporter
Reparatie tijdelijke brug over de Zaan

Reparatie tijdelijke brug over de Zaan 

De tijdelijke brug over de Zaan, die de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer vervangt, wordt gerepareerd. De brug, die onlangs in storing raakte wordt vanwege de reparatiewerkzaamheden van 19 oktober tot 24 oktober 2022 niet bediend voor de scheepvaart. Het overige verkeer kan gebruik blijven maken van de brug. Het gemotoriseerd verkeer wordt alleen op woensdagavond 19 oktober en zondag 23 oktober omgeleid via de Ned Benedictweg (N514).

De tijdelijke brug over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer raakte op 14 september in storing. Sindsdien kan de brug vanwege het defect slechts een keer per uur op vaste tijden bediend worden. Na onderzoek is gebleken dat een van de cilinders, die nodig is om de brug te openen, niet meer functioneert en vervangen moet worden. De werkzaamheden hiervoor starten op woensdagavond 19 oktober en nemen naar verwachting ruim 4 dagen in beslag.

Stremming scheepvaart van 19 oktober tot 24 oktober

De reparatiewerkzaamheden vinden plaats van woensdagavond 19 oktober (22.00 uur) tot maandagochtend 24 oktober (05.00 uur). Tijdens de reparatie kan de brug niet bediend worden voor scheepvaart. Schepen lager dan 1,20 meter kunnen onder de brug blijven varen. De overige scheepvaart moet omvaren via de Nauernaschevaart of Purmerend.

Autoverkeer via de Ned Benedictweg op woensdagavond 19 oktober en zondagavond 23 oktober

Het wegverkeer kan tijdens de reparatiewerkzaamheden grotendeels gebruik blijven maken van de brug. Alleen bij het verwijderen en plaatsen van de cilinder, is de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit vindt plaats op woensdag 19 oktober (van 22.00 uur tot 05.00 uur) en op zondag 23 oktober (de gehele dag tot 24 oktober, 05.00 uur). Gemotoriseerd verkeer moet dan omrijden via de N514 (Ned Benedictweg).

Fietsers en voetgangers kunnen de gehele periode gebruik maken van de tijdelijke brug, maar dienen rekening te houden met mogelijke kortdurende stremmingen (van maximaal 15 minuten) tijdens het verwijderen en plaatsen van de cilinder op 19 en 23 oktober. 

Vervanging Zaanbrug

De Zaanbrug wordt vervangen door een nieuwe ophaalbrug, die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens de bouw van de Zaanbrug kan al het verkeer (behalve vrachtverkeer) gebruik maken van een tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer (ter hoogte van Stelling Wonen).

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden door de aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur uitgevoerd en zijn eind 2023 afgerond.

Voor meer informatie: noord-holland.nl

Foto: Provincie Noord-Holland

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht