Met een boot achter de auto vergroot je je vaargebied gigantisch. Maar waar moet je op letten en hoe zorg je dat je boot netjes in het water belandt? In dit artikel kijken we naar de praktische kant van het rijden met een boottrailer.
Bij watersport denken we vaak aan een boot in een haven waar je in het voor- en najaar mee gaat varen rond de haven en waar je in de zomervakantie het land mee intrekt. Maar er is ook een grote vloot bootjes dat niet in het water ligt. Die staan op een trailer in een loods een garage of naast een huis. Trailers worden wel eens gezien als een noodzakelijk kwaad. Je wilt er eigenlijk zo min mogelijk last van hebben. Maar aan de andere kant zorgen ze er ook voor dat je overal kunt varen waar je maar met een boottrailer naartoe kunt rijden.
Rijden met een boottrailer
De eerste keer rijden met een boottrailer achter de auto is altijd even wennen. In je achteruitkijkspiegel zie je alleen maar boot en geen auto’s. Je weet dus niet wat er achter je gebeurt. Gelukkig wen je daar snel aan. En ga je van baan verwisselen op de snelweg, dan geef je gewoon ruim van tevoren richting aan en beweeg je rustig naar de andere rijbaan. Sommige chauffeurs vergeten tijdens lange ritten soms dat ze met boottrailer rijden, een blik in de achteruitkijkspiegel kan even een flinke schok zijn; ‘Wak! Een boot op een meter achter me!’
Kom je in de buurt van het water, dan wordt het anders. Nu moet je wel rekening houden met de trailer en zorgen dat je bochten ruimer neemt dan normaal. Kom je bij de helling, dan is achteruitrijden onvermijdelijk.
Bij de helling
Bij de helling maken we eerst de boot klaar om te water te gaan. De spanbanden halen we los en de lichtbalk komt van de achterkant van de trailer. Bagage kan vast aan boord. Check of alle loosgaten en zelflozers dicht zijn: voorkom dat de boot het water in glijdt en meteen gaat zinken. Maak een lang landvast aan de boeg en leg die klaar op de punt.
Dan is het tijd om de helling te controleren. Zijn er obstakels? En belangrijker: hoe steil is de helling en hoe lang gaat deze door onderwater? Door troebel water is dat meestal niet zichtbaar, maar vaak is er wel een paal of een steiger waaraan te zien is tot hoever de helling doorloopt.
Zorg nu dat de combinatie precies recht voor de helling staat. Ga langzaam achteruitrijden en probeer zo min mogelijk te sturen. Kijk in de spiegel aan de chauffeurskant en houd in de gaten of het wiel van de trailer op gelijke afstand blijft van de rand van de helling. Ga je scheef, dan probeer je het gewoon opnieuw door een stukje vooruit te rijden totdat alles weer recht staat.
Zit je te veel naar links, dan kan de deur van de auto te dicht tegen de rand van de helling komen zodat je de auto niet meer kunt verlaten. Blijf in het midden.
Rijd nu rustig het water in. Tijdens het achteruit rijden met de boottrailer, houd je in de gaten of de wielen ervan eventueel tegen een eindbalk aan komen. Door het gewicht van de combinatie plus de kracht van de motor zou je de trailer over de eindbalk kunnen duwen. Dan kan het lastig worden om de trailer weer uit het water te krijgen. Zodra de boot omhoogkomt, stop je onmiddellijk.
Rijd door totdat de eerste rollers nat worden. Zorg in ieder geval dat er nog een klein strookje droog is achter de auto zodat je naar de lier kunt lopen om de boot te laten zakken. Zet voordat je uitstapt de auto op de handrem en, als je de handrem niet vertrouwt, ook in de eerste versnelling.
Soms lukt het allemaal niet in een keer. Probeer rustig te blijven, ook als er andere boten op jou staan te wachten. Neem je tijd en voer handelingen met aandacht uit. Zo voorkom je vervelende situaties, ongelukken en misschien zelfs schade.
Is de boot klaar om te water te gaan, dan pak je het voorlandvast en maak je de band van de lier los. Meestal heeft de boot een duwtje nodig voordat die begint te rollen. Spring met de lange lijn op de kade en breng de boot naar een geschikte ligplek.
Tenslotte rijd je de auto met trailer naar een parkeerplek waar je de trailer met een disselslot aan de auto verankert.
Uit het water
Na het varen moet de boot natuurlijk weer uit het water. Voordat we achteruit de helling weer afrijden met de boottrailer, moet eerst de band van de lier tot het einde van de trailer worden uitgelopen. Die maken we straks aan het oog op de boeg vast. Bij sommige auto’s kun je met de achterklep open de trainer zien als je over je schouder kijkt. Je zit dan gedraaid voor het autostuur, maar zo heb je een beter beeld op de boottrailer en hoe die over de helling rijdt.
Zet de trailer klaar en trek de boot naar de helling. Bij kleinere boten kun je het alleen af. Ga aan boord en duw de punt van je boot naar de trailer. Hier pak je het einde van de lierband en die klik je aan het oog. Nu stap je overboord op de trailer. Moderne trailers hebben hier zelfs een speciale loopplank voor waarmee je naar de lier loopt. Eenmaal bij de lier begin je snel de boot binnen te halen, voordat die wegwaait. Bij grotere boten kun je dit klusje beter met z’n tweeën doen. De ene persoon staat klaar met het lier-oog, de ander manoeuvreert de boot naar het begin van de trailer. Trek de boot helemaal omhoog en je kunt de combinatie weer rijklaar maken.
Staat de boot op de kar, dan volgt de klassieke hellingproef. In de eerste versnelling laat je de koppeling langzaam opkomen en zodra je voelt dat de motor kracht gaat zetten laat je de handrem los. Rijd rustig door tot bovenaan de helling. Je stopt zodra de auto horizontaal staat en de trailer met de wielen nog op de helling staat. Dit is de ideale situatie om het water uit de boot te laten lopen. De trekhaak staat maximaal hoog ten opzichte van de helling. Zet de stopjes open en wacht even tot al het water uit de boot is gelopen. Nu rijd je verder om de boot weer klaar te maken voor de weg.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin
Zoekt u meer informatie of heeft u vragen over trailers neem dan eens kijkje op de website van vanclaes.com
Vanclaes is de ontwikkelaar, merknaamhouder en producent van de Vanclaes RVS boottrailers en Vanclaes Marina Equipment.
Vanclaes produceert al haar producten zelf in Alphen aan den Rijn en levert die uitsluitend via een zorgvuldig geselecteerd dealer/Business Partner netwerk aan consumenten in heel Europa. Aan het roer staat ondernemer en productontwikkelaar Stian Duijvelaar.
Vanclaes is bijzonder vanwege het gebruik van roestvast staal in haar producten en de opvallende, uiterst functionele designs. Vanclaes biedt naast de industriële producten voor de jachthaven markt veruit het breedste programma boottrailers in de Europese markt en is daarmee een zeer geschikte partner voor watersportbedrijven, gespecialiseerd in de verkoop van zowel kleinere boten als grotere jachten.
Uiteraard speelt de prijs een belangrijke rol en mede daarom heeft Vanclaes voor iedere portemonnee een passende, kwalitatief hoogstaande oplossing. Vanclaes is snel, betaalbaar en kwalitatief de absolute top.