windverwachting

Rijkelui-sport zeilen betaalt haar helden maar relatief kleine loontjes

Le Havre – Wanneer zondag de oceaan race Transat Jacques Vabre start, is deelnemer Gilles Lamiré in elk geval een lening rijker. Om zijn deelname en Multi50 trimaran te financieren heeft hij een hypotheek op z’n huis genomen.

In de zeilerij wordt matig tot slecht verdiend. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meerderheid verdient slecht en veel zeilers zijn ronduit arm. Ook al komen er voor de start van de Route du Rhum en de Vendée Globe honderdduizenden toeschouwers opdagen. Dat kadert niet helemaal. Zelfs in het zeilland dat Frankrijk is, worden in verhouding tot andere sporten de topzeilers maar matig betaald.

Grote zeilsterren als Russell Coutts en schippers die het goed doen in de media als Loïc Peyron zouden enkele tienduizenden euro’s per maand verdienen. Dit is minder of zo’n beetje gelijk aan de 30.000 voor de gemiddelde eredivisievoetballer, maar een schijntje in vergelijking met de topsalarissen in de voetballerij.

De Franse succesvolle zeiler Franck Cammas, goed voor de Trophée Jules-Verne, Route du Rhum, en Volvo Ocean Race zou los van premies 150.000 euro per jaar betaald krijgen. Bij elkaar opgeteld het loon voor een part-time baan bij z’n bank- en verzekeringssponsor Groupama, voor het runnen van het bedrijf dat zijn boot exploiteert en uit promotionele activiteiten.

Alles wat in de zeilsport te maken heeft met de America’s Cup wordt relatief nog het best betaald. America’s Cup uitdager Groupama Team France onder leiding van Franck Cammas, Michel Desjoyeaux en Olivier de Kersauson betaalt de geselecteerde zeilers tot 15.000 euro per maand.

Voor zeilers die nog naam moeten maken is het een harde dobber en lange weg. De winnaar van de eerste etappe van de Mini Transat van dit jaar, Davy Beaudart hoorde aan het begin van het seizoen van z’n sponsor, dat deze alleen nog de boot en de verzekering zou betalen. “Ik heb een jachtwerf en moet heel hard werken om de 20.000 tot 30.000 euro te verdienen, die ik nodig heb om mee te doen. Wedstrijdzeilen kost mij veel meer geld, dan dat ik er mee verdien.”

Over één ding zijn zeilers het met elkaar eens. Een beetje zuur stellen ze vast, dat ze beter zijn in het trotseren van de elementen, dan in het jagen op sponsorgeld. Al die reclame op de boten lijkt misschien wat, maar het blijft behelpen. Sommigen vertrekken zondag zelfs onverzekerd. Domweg omdat ze de verzekeringspremie niet kunnen betalen. (Nauticlink, NouvelObs, Transat Jacques Vabre)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X