Informatie voor de watersporter

Rijkswaterstaat wijzigt vanaf dit najaar twintig marifoonkanalen

Voor de communicatie met vaarweggebruikers maakt Rijkswaterstaat gebruik van frequentiekanalen. Daarmee is contact met gebruikers mogelijk zowel via spraak (marifoon) als ook via data (AIS). Per 1 januari 2023 moet een aantal van deze marifoonkanalen op de vaarwegen worden aangepast. Dit najaar start Rijkswaterstaat daarom met het wijzigen van de marifoonkanalen van twintig opstelpunten.

VDES
De World Radio Conference (WRC) bepaalt mondiaal waarvoor welke kanalen worden gebruikt. De WRC heeft eerder vastgesteld welke analoge marifoonkanalen vanaf 1 januari 2023 voor digitale datacommunicatie worden bestemd. Daarvoor is het radiocommunicatiesysteem VDES opgestart. Dit systeem werkt in de Marine Mobile VHF-band. De consequentie hiervan is dat een aantal opstelpunten van RWS een ander marifoonkanaal moet gaan gebruiken. Het huidige kanaal is dan niet meer beschikbaar voor spraakcommunicatie op de betrokken objecten (bruggen, sluizen, verkeerspost). Het gaat voor heel Rijkswaterstaat om twintig opstelpunten. In onderstaand overzicht is te zien om welke punten dit gaat en wanneer het kanaal wordt gewijzigd.

Aanpassing apparatuur en borden
Per 26 september 2022 start de gefaseerde aanpassing van de apparatuur. Ook wordt die dag de  bebording buiten gewijzigd. Zo is het juiste VHF kanaal voor de gebruikers onderweg goed te zien. De twintig vernieuwde marifoonkanalen zijn ook te vinden op de website van Varen Doe Je Samen en in het marifoonboekje. De nieuwe VHF kanalen zijn vastgesteld in goed overleg met Agentschap Telecom, Belgische Agentschap Telecom (BIPT) en Port of Antwerp.

Voor meer informatie: vaarweginformatie.nl

Foto: Rijkswaterstaat

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht