Informatie voor de watersporter
Usafe Reddingsboei

Robotredders brengen drenkeling moeiteloos aan land

Een reddingsboei met aandrijving die zelf naar de drenkeling toe vaart. Een slimmigheidje waarvan je denkt, goh dat hadden we wel eerder kunnen bedenken. Toch bestaat deze zelfvarende reddingboei al zeker 8 jaar. Tegenwoordig is dit reddingsmiddel ook in Nederland verkrijgbaar onder de naam Usafe. De firma Safetyboat uit Hendrik-Ido-Ambacht is importeur. In 2019 won de Usafe zelfs een DAME Award een prijs voor de beste ontwerpers op watersportgebied.

Een knop

De Usafe is een zogenaamde USV, een Unmanned Surface Vessel. Een onbemand vaartuig. De varende boei werkt op batterijen die het 30 minuten volhouden wat genoeg lijkt voor een doorsnee redding. Maar de Usafe kan dus niet de hele dag heen en weer varen voor het strand of lang op zee blijven. De boei wordt bediend met een zeer eenvoudige afstandsbediening met maar een knop. Hierdoor kunnen ook ongeoefende redders de boei bedienen wat bijdraagt aan de bruikbaarheid van dit reddingsmiddel. 

Specifieke taken 

De Usafe vaart met een snelheid van 8,3 knopen of 15 km/u op de drenkeling af. Dat is eens tuk sneller dan een zwemmende redder. Maar een rib kan natuurlijk vele malen sneller varen. Bij vlak water tegen de dertig knopen en in zware omstandigheden misschien twintig. De zelfvarende reddingboei is dan ook bedoeld voor zeer specifieke reddingstaken. Denk bijvoorbeeld aan surfers die op de betonblokken van een pier dreigen te slaan. Of situaties waarbij de redders onderbemand zijn.

Concurrent

Inmiddels is er ook een andere zelfvarende reddingsboei van Chinese makelij: de Hover Ark H3. Deze boei heeft betere specificaties. Zo is de vaarduur met 45 minuten een kwartier langer dan de Usafe, ook de laadduur is met 3 uur een uur korter. De HOver Ark H3 is voorzien van GPS en heeft daardoor een terugkeermodus wat zeker geen gek idee is. In een ruige zee kan een boei al binnen honderd meter al onvindbaar worden. En de Hover Ark H3 heeft ‘boordlichten’ waarmee deze UVS ook ‘s nachts inzetbaar is. Beide boeien kunnen niet omslaan, ze hebben geen onder of bovenkant. De Hover wordt geleverd met een kist en een steekwagen. Beide boeien wegen 13 kilo, niet heel zwaar maar ook niet met een hand te tillen.

Niet voor de poes

En dan de prijs. De Usafe kost 8.349 euro (inclusief BTW) en de Hover Ark H3 6.135 euro. Daar zit een stevig verschil tussen van 2.214 euro. Voor een SOLAS goedgekeurde reddingsboei bij Joosten Watersport betaal ik 76,25 euro en de goedkoopste hoefijzerboei van George Kniest kost 19,95 euro. Misschien moeten we voorlopig maar lekker genieten van de grappige video’s van deze UVS-boeien. En laten we hopen dat als we zelf een keer te pletter dreigen te slaan op een golfbreker, dat onze redder een van de twee robot-boeien in het water gooit, maakt niet uit welke.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht