Informatie voor de watersporter

Roeiboot valt fiscaal onder sportvrijstelling, boot voor sportvissen niet

Gorssel – Een roeiboot of skiff zijn voor de beoefening van de sport roeien noodzakelijk en geschikt. Daarom vallen deze vaartuigen als categorie onder de sportvrijstelling. Een boot voor sportvissen valt niet onder deze vrijstelling. Dat schrijft Wiebes in zijn antwoorden op Kamervragen over het Belastingplan 2017.

Watersportorganisaties die geen winst beogen, vallen voor hun diensten ten behoeve van de sport onder de BTW-vrijstelling. Het HvJ EU heeft geoordeeld dat Nederland de (sport)vrijstelling voor niet-winstbeogende watersportorganisaties zowel te strikt als te ruim toepast. Met de wijziging in het Belastingplan 2017 worden de nationale en Europese wetgeving in overeenstemming gebracht.

Wiebes licht in zijn antwoorden toe dat het daadwerkelijk gebruik van het vaartuig voor sportbeoefening niet relevant is voor de toepassing van de vrijstelling. Aansluiting bij het daadwerkelijk gebruik zou leiden tot een onuitvoerbare maatregel, zo schrijft hij. Daarom geldt de door het Hof van Justitie van de Europese Unie gestelde objectieve maatstaf, de geschiktheid als uitgangspunt voor de sportbeoefening.

De staatssecretaris schrijft verder dat een roeiboot of skiff voor de beoefening van de sport roeien noodzakelijk en geschikt is. Door de vervulling van deze in de jurisprudentie gevormde voorwaarden vallen deze vaartuigen als categorie onder de sportvrijstelling.

Een boot voor sportvissen valt niet onder de categorie van de vrijstelling. De voorwaarde dat sprake is van een sport wordt vervuld, maar in beginsel kan vanaf elk vaartuig worden gevist. Dit maakt een vaartuig zelf nog niet onontbeerlijk voor sportvissen als sportbeoefening, aldus Wiebes. (Accountancy van Morgen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht