Informatie voor de watersporter

Rolf Schrama en Sandra Nap winnen paralympische EK in Skud 18

ek_paralympischValencia (Spanje)– Nederland is een Europese titel rijker. De Paralympisch zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg Rolf Schrama en Sandra Nap hebben op 12 september in Valencia het paralympisch EK op hun naam geschreven. Het zeilduo Voorbach/Van Esseveld eindigde op een vierde plek. Het volgende belangrijke toernooi op de agenda is het WK in Melbourne (AUS) van 26 november tm 3 december 2015. Hier moet Nederland zich zien te plaatsen voor deelname aan de Spelen in Rio.

Spannende finaledag met kleine verschillen
Met een vlagere wind van zo’n 5 tot 7 knopen is de laatste dag van het EK een bijzonder spannende voor het Skud 18-duo Schrama/Nap. Na twee dagen aan de leiding te hebben gestaan geven ze de derde dag een aantal punten weg en verschijnen daardoor op de laatste dag aan de start op een gedeelde eerste plek met Polen. Met de nummer 3, Italië, op slechts 2 punten achterstand. Rolf Schrama en Sandra Nap weten het hoofd echter koel te houden, en varen twee solide races met een 1e en een 2e plek. Genoeg voor de Europese titel.

Sandra Nap, kersvers Europees kampioen: “We zijn zo hartstikke blij, het was echt bijzonder spannend vandaag, want we begonnen gelijk met de Polen. We begonnen het toernooi goed, met twee 1-tjes op de eerste dag… en dan denk je, alhoewel het dan nog heel erg vroeg is, maar dan voel je dat het kán. En dat geeft zelfvertrouwen. Ja, echt superblij.”

Rolf Schrama reageert: “Dit is echt hartstikke gaaf. De eerste dagen gingen we heel goed, en dan wordt het vandaag aan de start toch nog heel spannend, want de Polen waren onverwacht goed en stonden gelijk met ons. En Italië ook dicht erachter dus je weet: er kan eigenlijk nog van alles gebeuren vandaag. De verschillen waren heel klein en de druk is dan groot. Wij hebben dit nog niet zo vaak ervaren, je merkt dan dat het aan komt op het hoofd koelhouden, zodat je tactisch kunt gaan varen. En dat is gelukt. Voor ons zeker een bevestiging dat we op de goede weg zijn!”

Resultaten:
1. Schrama/Nap (NED) 19 pnt
2. Gualandris / Zannetti (ITA) 22 pnt
3. Gibes / Cichocki (POL) 22 pnt

Kwalificatie Paralympische Spelen Rio
Op het WK in Melbourne (AUS) eind dit jaar moeten de Nederlandse Skud-zeilers het land zien te plaatsen voor deelname aan de Paralympische spelen in Rio. Beide duo’s van de Delta Lloyd Kernploeg, Schrama/Nap en Voorbach/Van Esseveld zullen deelnemen aan dit wereldkampioenschap. Het WK is ook aangewezen als evenement waar een NOC*NSF limiet gevaren kan worden. Schrama/Nap hebben deze al binnen, maar het ligt nog open voor Voorbach/ Van Esseveld. Pas in het voorjaar van 2016 zal besloten worden welk Skud 18 team Nederland mag vertegenwoordigen in Rio. (Eurosaf Disabled Championship)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht