windverwachting

Rond Engeland in een kleine speedboot

Rond Engeland in een kleine speedboot

“Deze zeehond daar op het strand denkt dat wij een twee complete idioten zijn, wat eigenlijk wel klopt…”, zegt filmmaker Harry Drywer na de landing op een verlaten kiezelstrand bij Hastings. Een waterdichte fotokoffer blijkt nog open te staan, als zijn rib dwars in de branding belandt.

 
Klassieke rib van vier meter

Drywer krijgt de rubberboot van een vriend in ruil voor een hilarische video-reportage over een bizarre klus op een voormalig lichtschip. Als een mijnwerker gaat deze vriend een ruim vol purschuim te lijf. Vervolgens knapt de filmmaker de Avon Sea Rider, een klassieker van slechts vier meter, op. Hij renoveert de 30 pk buitenboord motor. De bebaarde Drywer vat het plan op om in etappes rond Engeland te varen, een tocht van 1700 mijl. Inmiddels is hij halverwege en zijn er al 11 delen verschenen op Youtube. Allemaal zeer de moeite waard om te kijken.

Meer drama

Al snel na de stranding op de eerste avond trekt de zee zich terug. Harry en zijn maat zijn moe na een dag varen en realiseren zich te laat dat de boot al hoog en droog ligt. Om niet midden in de nacht op te moeten staan als de vloed terug is, proberen ze de zware boot weer in zee te krijgen. Het lukt, maar niet zonder verdere schade. Na een nacht in een klein tentje blijkt de volgende ochtend dat het weer is omgeslagen. “We zijn vergeten het weer te checken.” Het duo moet nu vanaf een lagerwal vertrekken terwijl de wind flink is toegenomen. Omdat alle camera’s vol zeewater zitten zijn er geen beelden van de afvaart. Maar met een gebroken schroef en een gebroken teen als resultaat, weten wij wel wat voor drama zich daar heeft afgespeeld.

Geraffineerd

Het zijn dure lessen die we als watersporters allemaal hebben moeten leren. Gelukkig pakt Drywer het snel op. Zijn zeemanschap gaat met sprongen vooruit en ook de beelden en de montage worden steeds geraffineerder. Het resultaat is een serie boeiende documentaires over de indrukwekkende en zeer afwisselende Britse kust en de kleine drama’s aan boord van de rib. Zo vloog onlangs de motor nog in brand.

De playlist ‘1700 miles in a tiny speedboat’ staat hier:

https://www.youtube.com/watch?v=E8ECm7k1jzY&list=PLI9wxSG-v3nM5TN7llb19jNnh8JUpmRe4

De laatste editie is van 1 februari 2022.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X