Informatie voor de watersporter

Rosalin Kuiper blikt terug op haar ‘onwerkelijke’ The Ocean Race

Op dinsdag 25 juni 2023 gleed Team Malizia in Genua winnend over de eindstreep van de zevende en laatste etappe van The Ocean Race 2023. Met aan boord de Nederlandse co-schipper en Musto-ambassadrice Rosalin Kuiper, die als enige vrouw alle etappes van deze editie volbracht. Nu een maand later blikt de Zoetermeerse terug en voelt haar debuutrace als ‘onwerkelijk’. De zes maanden op zee waren een avontuur, maar wel een comfortabele dankzij haar betrouwbare HPX-kit van Musto. 
 
“Het is fijn om terug in Nederland te zijn, maar ook gek om weer een normaal leven te hebben”, vertelt Kuiper daags na haar terugkeer. “Ik fiets en heb net boodschappen gedaan in de supermarkt. Ik geniet van de kleine dingen.” Terugkijkend op de race overheerst volgens Kuiper het gevoel van ‘onwerkelijk’. “Het afgelopen jaar was echt een rollercoaster. Helemaal met de race. Wat was dat een bizar leven.” Als hoogtepunt noemt de Zoetermeerse oceaanzeilster de groei van het team: “Het was zo bijzonder. Ik heb er gewoon een familie bij gekregen. Dat is wel een hoogtepunt in mijn leven. Ik mis die jongens elke dag. Wat hebben we met elkaar een avontuur beleefd.”

Tijdens The Ocean Race 2023 bleek één item in de Musto-uitrustingszak van de ambassadeurzeilers unaniem favoriet; de HPX Gore-Tex Primaloft Infinium Middle Layer Salopette. “Het is mijn offshore pyjama!” zegt Rosalin Kuiper. “Ze zijn super comfy. Er is een aantal dingen waar je op moet vertrouwen als je zeilt: in de eerste plaats de boot, maar ook je uitrusting. Als er iets is waar ik zeker van ben, is het mijn Musto-kit. Die houdt je warm en droog. Ik ben een grote fan van die mid-layers. Het is alsof je 35 dagen je pyjama draagt!” Charlie Enright, schipper van 11th Hour Racing Team dat Musto als zeilkledingpartner heeft, is het daarmee eens: “We zouden niet kunnen doen wat we doen zonder deze items. Het is best moeilijk om de IMOCA’s comfortabel te maken, maar deze mid-layers zijn waarschijnlijk een van de comfortabelste dingen die ik ooit heb gedragen. Zeker de comfortabelste zeilkleding.”

De HPX GORE-TEX INFINIUM™ PrimaLoft® Middle Layer Salopette biedt goede warmte voor zeilers. De GORE-TEX INFINIUM™ buitenkant beschermt tegen vocht en dauw, terwijl de PrimaLoft® GOLD Isolation Active+ warme lucht in het lichaam houdt en koude wind tegenhoudt. Ingebouwde stretch schouders en voorgevormde knieën bieden optimale mobiliteit, waarbij de verstevigde zit- en kniepanelen voor duurzaamheid zorgen. Tot slot, in de geest van optimaal comfort, is de borstzak open om koude handen in op te warmen.
 
Naast de Musto mid-layers zou de ‘Offshore Comfort Collection’ van deze zeilers niet hetzelfde zijn zonder een paar andere favorieten. “Ik moet zeggen dat ik de waterdichte sokken van HPX ook erg fijn vind,” aldus Kuiper. “Ik had ze nog nooit gedragen voor The Ocean Race en ik ben erg blij dat ik ze had! Misschien zijn ze wel het equivalent van offshore slippers!” De 3-laags waterdichte stof is zeer ademend met ingebouwde stretch voor comfort en een langdurige, PFC-vrije DWR-coating. Dit veelzijdige product heeft zijn prestaties bewezen in de Zuidelijke Oceaan, maar voor kustzeilers zijn de sokken ook zeer effectief in sportschoenen.

Teamwork
“Onze oceaanzeilers krijgen tijdens hun races te maken met verschillende weersomstandigheden in een tijdspanne van soms maanden,” legt Lucy Davis, Musto’s Sailing Product Designer, uit. “Om effectief om te gaan met temperatuur- en weersveranderingen, is laagopbouw essentieel. Ons HPX kledingsysteem bestaat uit drie lagen: basislagen, tussenlagen en bovenkleding voor slecht weer. Deze zijn speciaal ontworpen voor langere races en ze werken in harmonie met elkaar samen. Gezien de onvoorspelbare aard van oceaanzeilen, waarbij sprake is van zowel veranderende weersomstandigheden als periodes van inactiviteit, gevolgd door energierijke activiteit, speelt de middelste laag van ons systeem een cruciale rol bij de thermoregulatie. Die moet zeilers warm houden als ze stilzitten en oververhitting voorkomen tijdens fysieke inspanning. Het vinden van de juiste balans tussen ademend vermogen en waterdichtheid is cruciaal bij het creëren van optimale zeilmiddenlagen. Ik denk dat we zeker hebben bereikt wat we wilden bereiken.”
 
“Het creëren van een nieuw product is altijd een teamprestatie,” vervolgt ze. “Onze ambassadeurs, technische partners en het Musto-team werken daarbij allemaal samen. Ze besteden veel tijd aan de ontwikkeling en aan het testen van de kleding. Als de zeilers ze hun mid-layers ‘Offshore PJ’s’ beginnen te noemen, dan weet je dat je het voor elkaar hebt!”

Rollercoaster

Dat een intense wedstrijd als The Ocean Race je soms ook mentaal behoorlijk op de proef kan stellen, heeft Kuiper aan den lijve ondervonden. “De val uit mijn bunk op de Zuidelijke Oceaan was wel een dieptepunt. Ik viel 24 uur voor het ronden van Kaap Hoorn uit. Vervolgens heb ik een week met hersenschudding en al in mijn bunk gelegen. Dat heeft veel met me gedaan. De etappe daarna was eveneens heel zwaar. Eigenlijk had ik rust moeten houden, maar ik dacht: ‘Als je kunt praten en lopen, kan je ook zeilen’. Ik ben dus doorgegaan. Achteraf is dat prima, maar het was wel pittig. Soms dacht ik: “Wat haal ik mezelf op de hals? Waarom moet ik mezelf altijd zo hard pushen?”

Uiteindelijk hebben alleen Kuiper, Will Harris van Team Malizia en Paul Meilhat van Biotherm alle zeven etappes officieel gevaren. Kuiper dus als enige vrouw. Desgevraagd is Kuiper daar het meest trots op. “Het was toch wel een uitputtingsslag. Ik merk nu dat ik goed gaar ben. Ik had echt niet de Fastnet willen varen, zoals de andere jongens. Daarnaast ben ik trots op dat we zo lang, zo nauw en onafgebroken als team hebben samengeleefd. En natuurlijk op ons 24-uurs record.”

Eigen campagne

Met de finish van the Ocean Race 2023 stopt het verhaal van Team Malizia echter niet. Kuiper: “Nee, absoluut niet. We hebben nu even vakantie, maar er staan mooie dingen op het programma voor volgend jaar. We zullen absoluut weer bij elkaar komen. The Ocean Race was een stukje van het avontuur.” Gevraagd naar haar programma voor 2024, antwoordt Kuiper: “Ik blijf betrokken bij Team Malizia en heb daarnaast een aantal andere projecten op de planning staan. Ik blijf in ieder geval zeilen in het IMOCA-circuit. Het is de bedoeling om in 2025 The Ocean Race Europe te varen en in 2028 The Ocean Race rondom de wereld. Daarbij heb ik de ambitie om zelf een campagne op te zetten.”

Voor meer informatie: musto.com

Musto ambassador: Rosalin Kuiper

Foto: Antoine Auriol / Team Malizia

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.


 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht