Informatie voor de watersporter
Rosalin Kuiper: “Ik wil gasgeven”

Rosalin Kuiper: “Ik wil gasgeven”

Zeven jaar geleden stelde de Zoetermeerse Rosalin Kuiper (27) zich als doel om aan The Ocean Race mee te doen. Vandaag maakt ze haar debuut aan boord van de IMOCA Malizia – Seaexplorer van de Duitse schipper Boris Herrmann. De Nederlandse Musto-ambassadrice maakt als co-schipper deel uit van de vijfkoppige bemanning van Team Malizia, dat na een refit en met nieuwe foils de competitie aangaat met vier andere IMOCA teams.
 
Je hebt hier lang naartoe gewerkt en lang van gedroomd. Hoe voel je je nu vlak voor de start? 
“Ik voel me wel ‘excited’, maar ik leef ook een beetje in een soort waas. Ik heb een duidelijke focus. Ik wil niet te veel afleiding van alles en iedereen om me heen. Ik wil gasgeven. Ik vertrek liever vanavond dan over twee dagen.”
 
De race van het Spaanse Alicante naar de Kaapverdië wordt een sprint van ruim 1.900 nautische mijlen. Wat verwacht je van deze etappe? 
“Het is de eerste etappe van een race rond de wereld, dus we zullen niet superhard pushen. We verwachten voor de twee dagen richting de Straat van Gibraltar veel wind, zo’n 40 knopen en misschien vlagen tot 50 knopen aan de wind. Na de Straat van Gibraltar kunnen we afvallen en halve wind tot voor de wind naar Kaapverdië zeilen. De eerste twee dagen zullen bepalend zijn voor de finishvolgorde.”
 
Wat zijn jouw persoonlijke doelstellingen voor deze race? 
“Ik heb drie doelen. De eerste is dat ik elke dag plezier maak, dus elke dag blij ben. De tweede is alle etappes uitvaren. Als derde doel wil ik iets toevoegen aan de ‘team vibe’, de sfeer aan boord. Dat we met z’n allen toch met een lach kunnen blijven varen als het zwaar is. Ik denk dat we dan kunnen winnen, waar andere verliezen.”
 
Naar welke etappe kijk je het meest uit? 
“Naar de etappe van Kaapstad naar Brazilië. Dat is de langste afstand (13.000 nautische mijlen) met koud weer en de Zuidelijke Oceaan. Dat is bijna de hele wereld rond.”

The Ocean Race
Sinds het voorjaar van 2022 maakt Rosalin Kuiper deel uit van de vijfkoppige bemanning van Team Malizia, dat start in de IMOCA 60-klasse. Ze is co- schipper en offshore boat captain. Dat betekent dat ze tijdens het zeilen verantwoordelijk is voor de boot, systemen en techniek. Daarnaast ook voor de veiligheid en reserveonderdelen. De start van The Ocean Race is vandaag op 15 januari 2023 om 16.10 uur in Alicante, Spanje. De race van 32.000 nautische mijlen voert de vijf IMOCA-teams gedurende zes maanden langs negen wereldsteden naar de finish in het Italiaanse Genua. Half juni meert de vloot af in Den Haag.
 
Voor de VO65’s van de afgelopen twee race-edities is de speciale The Ocean Sprint Cup in het leven geroepen. Zes VO65-teams, waaronder het Nederlandse Team JAJO van schipper Jelmer van Beek, zullen drie sprintetappes varen. De eerste is die van Alicante naar Kaapverdië, de tweede van het Deense Aarhus naar Den Haag en tot slot van Den Haag naar het Italiaanse Genua.
 
Musto in The Ocean Race
Musto rust twee van de vijf IMOCA-bemanningen uit, die meedoen aan deze editie van The Ocean Race: Team Malizia en het onder Amerikaanse vlag varende 11th Hour Racing Team, bestuurd door Charlie Enright (USA). Zij zullen racen in de binnenkort te lanceren gloednieuwe HPX-collectie. Deze is ontwikkeld en getest door een aantal #TeamMusto zeilambassadeurs.

Voor meer informatie: musto.com

Foto: Rosalin Kuiper

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht