Rotterdams echtpaar in de Eemhaven in Amersfoort over de Rotterdamse Hoek

Amersfoort – Cor (75) en Janny (73) Tieleman liggen voor het eerst met hun boot in Amersfoort en praten over oeverrot, majum, Rotterdamse hoek en Feyenoord. Een eerste verhaal uit de rubriek Scheepberichten.

De Tielemannetjes hebben tot nu toe met veel genoegen gevaren. Slechts in een enkel geval belandde hun onderlinge relatie in de weegschaal. Dat was op het Hollands Diep. „Hij stuurde de boeg volop in de koppen”, legt Janny uit. „Het was vreselijk. Ik heb ook gelijk gezegd dat ik dit nooit meer wilde meemaken. Dat gebeurde ook niet.”

De lach op het gezicht van Cor is veelbetekenend. „Ze was inderdaad heel bang. Maar goed, de mooie plekjes die we daarna op en langs het water ontdekten, hebben een hoop vergoed. Nederland is op en langs het water prachtig. We zijn nagenoeg overal geweest.”

Des te opmerkelijker is dat het echtpaar nog nooit langs de Rotterdamse Hoek is gevaren. De Rotterdamse hoek dankt zijn naam aan de aanvoer van puin van het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Dit puin is na het Duitse schandaal afgevoerd per schip en onder andere naar deze oeverlijn van de Noordoostpolder vervoert. Het puin is gebruikt voor de afwerking van de 5,5 kilometer dijk boven Urk. „Daar ligt ook het puin van mijn geboortehuis dat ooit in de Rubroekstraat in Crooswijk heeft gestaan”, aldus de schipper. (De Stad Amersfoort)