Ruim 300 teams aan de start van het Open Nederlands Kampioenschap zeilen 2019 in Medemblik 20 tot 22 september

PERSBERICHT
Medemblik – Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september wordt het Open Dutch Sailing Championship gevaren in Medemblik. Het Regatta Center Medemblik geeft opnieuw ruimte dit open Nederlands Kampioenschap te organiseren. In de 15 klassen worden zo’n 300 teams en 500 zeilers verwacht. Ook het NK Matchracen is dit jaar weer toegevoegd aan het evenement.
Drie dagen lang wordt er gestreden om de blauwe wimpel. De Nederlandse titel, een prachtige titel om een jaar lang te dragen als zeiler. Waar de strijd op het water wordt gestreden, belooft het walprogramma ieder jaar veel gezelligheid en de mooiste verhalen vanaf het water. Vrijdagavond worden burgers en frietjes geserveerd bij de tent, en zaterdagavond wordt er als vanouds gebarbecued.

Foto’s: Star klasse (onder) – StudioBorlenghi en 29er (rechtsboven) – Klaas Wiersma

Star terug van weggeweest
In het verleden heeft de Star al meegedaan aan het Open Dutch Sailing Championship, dit jaar zijn ze terug. Klasse voorzitter Hein Dijksterhuis over de Star: “De Star was Olympisch tot 2012, daarna is de Star Sailors League opgericht door professionele en amateur zeilers om de beste zeilers ter wereld bijeen te brengen. We zien steeds meer Nederlandse teams die aansluiting weten te vinden met de wereldtop op de ‘Grand Slam’ wedstrijden.” De grote finale van die Grand Slam wedstrijden wordt gevaren in Nassau, Bahama’s. Het prijzengeld bedraagt maar liefst 100.000 dollar en het racing format is vernieuwd. Na selectiewedstrijden varen de vier beste teams tegen elkaar volgens de ‘winner takes it all’ formule. Die wedstrijden worden live gestreamd met apparatuur van de America’s Cup. Serieuze business dus.
“Voor het Open Dutch Sailing Championship houden we onder andere Thomas Allart in de gaten, hij heeft onlangs 26ste gestaan op de wereldranklijst. Haico de Boer won afgelopen maand brons op de Eastern Heispheren (EK), Joost Houweling werd hier zelfs tweede. Bij licht weer moet de vloot zeker Dominik in de gaten houden. Ook ben ik benieuwd hoe Karel van Hellemond het gaat doen, hij is terug van weggeweest in de klasse. Tenslotte is Bart Schipper altijd iemand om op te letten, hij is de nestor van de vloot.” Hein zelf vaart komend weekend met zoon Jim.
De Star vaart samen met de andere kielboten op de baan. De SB20, Yngling en J22 zijn al enige jaren present op het Open Dutch Sailing Championship. Bekende namen als Marco van Driel (SB20) en Jesper Overbeeke (J22) zagen we vorig jaar nog op het podium staan, ook dit jaar zijn de verwachtingen voor deze teams hooggespannen. In de Yngling zijn de verwachtingen hoog van Maarten Jamin en zijn team, zij werden onlangs Wereldkampioen.
Talenten in de High Performance klassen
De 29er is de voorbereiding op de 49er en 49erFX, hier zien we dan ook een aantal talenten. Zo stapt Yanne Broers na dit seizoen over van de Optimist naar de 29er. Komend weekend gaat ze al even proeven aan deze boot, zij vaart samen met de al ervaren Dolf Hendriksen.
Nog een echte jeugdklasse op High Performance gebied is de Nacra 15. Vorig jaar deed deze klasse voor het eerst mee in Medemblik, dit jaar zijn ze terug met weer veel nieuwe namen. De Nacra 15, 29er, 49er en 49erFX varen allemaal samen op een baan, dat wordt dus zeker een spectaculaire baan om te zien.
Grote vloot in Laser en Finn
In de Laser is de vloot zeer gevarieerd. Van de jeugd in de 4.7, tot een leuke mix aan leeftijden in de Radiaal en Standaard. In de Master groep (35 plus) zien we veel bekende namen die ook op het Wereldkampioenschap in Zeeland hebben gevaren afgelopen week. Een goede training voor dit Nederlands Kampioenschap, of zouden ze juist moe gestreden zijn en vaart de jeugd ze in Medemblik voorbij?
Ook in de Finn zien we jong tot oud varen, altijd een leuke grote groep zeilers die de strijd op het water niet schuwen. De ogen zijn hier natuurlijk gericht op Nicholas Heiner, die volop in training is voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar.
Natuurlijk varen ook dit jaar de Contenders weer mee, samen op de baan met de Dart18 en F18. De Contenders zorgen ieder jaar weer voor een spannende strijd, hier is het vaak de vraag wie het fitst is en het seizoen al goede prestaties heeft geleverd. Waar iedereen al op vrijdag begint met racen, start de F18 op zaterdag haar wedstrijden.
Matchracen voor de kust
Sinds een aantal jaar is het ook een traditie de Matchracers te verwelkomen op de Open Dutch Sailing Championships. Zij varen hun eigen wedstrijden direct voor de haven. Voor de teams handig met het wisselen van boot, voor publiek mooi om deze wedstrijden te volgen. De baan is volledig in handen van de DMTRA, zij gaan weer hun best doen zoveel mogelijk wedstrijden te varen en er een ware afvalrace van te maken.
Het Open Dutch Sailing Championship vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september op het Regatta Center Medemblik.
Meer informatie www.opendutchsailing.org