Informatie voor de watersporter
Scheherazade

Russische superjachten

Overal worden Russische superjachten ‘in beslag genomen’. Maar kan dat eigenlijk wel? En hoe zit het met de schepen die in Nederland, grootste leverancier van superjachten, op dit moment gebouwd worden?


Het ging om 14 jachten en inmiddels zijn het er 20. Schepen die in Nederland aanbouw zijn of hier liggen voor onderhoud en die een Russische eigenaar hebben. De douane richtte een speciale taskforce op om ze in de gaten te houden. Bouw en onderhoud vallen onder de sancties tegen Rusland. Maar wat houden die sancties precies in? Dat staat beschreven op de site van de Rijksdienst voor Ondernemers. Zo is er een import- en exportverbod op wapens van en voor Rusland. Logisch. Investeringen in de Russische energiesector zijn verboden. Er mogen geen grondstoffen uit Rusland worden geïmporteerd (wel gas) en zo gaat de lijst maar door.Ook geldt er een havenverbod. Schepen onder Russische vlag hebben geen toegang tot havens in de EU. 

Geen plezierjachten meer

De superjachten worden expliciet genoemd onder het hoofdstuk ‘Luxegoederen’. Net als parels, dure kleding, parfum en wijn mogen er geen pleziervaartuigen worden geëxporteerd naar Rusland. Verder gelden er voor de maritieme sector nog verboden voor de export van goederen technologie en zijn er sancties tegen grote bedrijven in de scheepsbouwsector. 


Doorverkopen

Kortom voor de twaalf schepen die in Nederland in aanbouw zijn voor Russische die op de zwarte lijst staan zullen voorlopig geen facturen meer naar de nieuwe eigenaars kunnen worden gestuurd. Maar de jachten zijn doorgaans nog geen eigendom van de opdrachtgever. Tot het moment van levering is het project eigendom van de werf. Deze werven zouden de schepen in aanbouw dus nog wel kunnen verkopen aan een andere opdrachtgever. Rijke Russen vormen slechts tien procent van de clientèle van de Nederlandse superjachtbouwers. Er zouden dus andere kopers moeten zijn. Maar die willen het zwembad misschien aan bakboord en de bioscoop op het vierde dek in plaats van het vijfde. Voor een werf is dit meestal zeer ongunstig.

Ketting

Hoe zit het met de in beslag genomen Russische schepen zoals de Phi in Londen of de 140 meter lange Sheherazade, het schip dat voor onderhoud in Italië is en gelinkt wordt aan Putin zelf. Deze superjachten kunnen juridisch gezien niet ‘in beslag’ worden genomen. Daarvoor moet er een veroordeling zijn van de eigenaar en op dit moment is die er niet. In de praktijk liggen de schepen dus ‘aan de ketting’. Ze mogen niet meer uitvaren maar blijven wel eigendom van de eigenaar. Dergelijke schepen hebben bijvoorbeeld veel onderhoud nodig, hiervoor wordt jaarlijks rond de tien procent van de aanschafprijs gerekend. Maar de eigenaren mogen dat niet betalen. Op de vraag wat er nu met deze jachten gaat gebeuren is nog geen antwoord.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht