windverwachting

Shtandart

Russische Tallships niet welkom

Zowel Harlingen als Antwerpen hebben aangegeven dat de vier Russische tallships in de Tall Ships Races 2022 niet welkom zijn in de haven. Russische pracht en praal maar ook het militair vertoon op de schepen zijn ongewenst nu de Russen een oorlog voeren in de Oekraïne. 

Kathedralen van de zee

Het gaat om vier Russische schepen. De Sedov en de Kruzenshtern zijn imposante viermasters, de twee grootste zeilschepen ter wereld. Noem ze gerust de kathedralen van de zee. De andere twee schepen zijn de Shtandart en de MIR.

IJsselmeer

De Tall Ships Race start dit jaar in het Deense Esbjerg. De eerste etappe is naar Harlingen, vervolgens gaan de schepen richting Antwerpen met mogelijk een route over het IJsselmeer. De finish is weer in Denemarken, dit keer in Aalborg.

Pech

De beslissing is extra wrang voor de Shtandart. Dit schip is een privé-initiatief en heeft geen banden met de Russische overheid, wat de andere drie andere schepen duidelijk wel hebben. De kapitein van de Shtandart heeft zijn schip, een replica van een schip van Tsaar Peter De Grote, zelf gebouwd. Met een havenverbod op twee van de vier stopovers is het de vraag of de schepen wel of niet zullen starten.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X