Informatie voor de watersporter

RWS wil stalen damwand van 1,7 kilometer bij Edam in Markermeer, maar watersportverbond is tegen

Nieuwegein – Het Watersportverbond en de plaatselijke watersportverenigingen hebben ernstig bezwaar tegen de plannen voor de aanleg van een stalen damwand voor de kust van Warder in het Markermeer. “Voor de watersport wordt het een gevaarlijk obstakel”, aldus Frank Jibben van het verbond.

Slibprobleem
Het gaat om een proef, die een jaar moet duren. De damwand zou een oplossing moeten bieden voor het slibprobleem in het Markermeer. Het water van het Markermeer is troebel, omdat er veel drijvend slib in voorkomt. Dat is een probleem voor de natuurontwikkeling. Door het aanleggen van een aantal luwtedammen zou dat probleem opgelost kunnen worden.

Waarschuwen
In theorie kan doordat het water stil komt te staan het slib bezinken, waardoor het water helderder wordt en waterplanten kunnen groeien. Of de theorie ook in de praktijk werkt moet het experiment met de stalen damwand uitwijzen. Tussen Warder en Edam wordt een damwand met een lengte van 1,7 kilometer, onder een hoek van 45o ten opzichte van de kust geslagen. Boeien en lichten moeten de watersport waarschuwen voor dit gevaar. (Watersportverbond)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht