Informatie voor de watersporter

SAIL Amsterdam 2010 wint Nederlandse evenementen 'GrandPrix'-prijs

PERSBERICHT
Amsterdam – SAIL Amsterdam 2010 heeft de GrandPrix van de Nationale Evenementenprijzen gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen vrijdag bekend. De GrandPrix wordt jaarlijks uitgereikt aan een publieksevenement dat zich in de loop der jaren een monumentale status heeft verworven en een visitekaartje voor Nederland is vanwege de internationale uitstraling en lange geschiedenis. SAIL 2010 vond van 19 tot en met 23 augustus plaats op en rond het IJ in Amsterdam en trok 1,7 miljoen unieke bezoekers. Het publiek waardeerde het nautische en culturele evenement dat eens in de vijf jaar plaatsvindt, met een 7,9.
Kroon op het werk
‘SAIL is een mega organisatie met een megapubliek. De jury heeft bewondering voor het steeds weer prikkelende programma, het gebruik maken van de stad als decor, het breed zijn naar het publiek en de strakke organisatie die daar keer op keer voor nodig is. De mensen die dit organiseren verdienen een plaats in onze Wall of Fame’, waren de lovende woorden die door de jury bij de uitreiking van de prestigieuze prijs werden uitgesproken.
De nieuwe voorzitter van Stichting Sail Amsterdam, Arie Jan de Waard, toonde zich zeer verheugd met de GrandPrix: “Een kroon op het werk van alle SAIL-medewerkers, vrijwilligers, sponsoren en partners die SAIL 2010 tot een succes hebben weten te maken. Deze prijs motiveert ons om in 2015 wederom een prachtige SAIL neer te zetten en zal ons ook zeker helpen bij het vinden van enthousiaste sponsoren voor ons evenement.”
Klinkende resultaten
Uit een in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd onderzoek naar de resultaten van SAIL 2010 komt naar voren dat het evenement niet alleen enorm gewaardeerd wordt door het publiek, maar ook een belangrijke economische bijdrage levert aan de stad. Bezoekers gaven SAIL 2010 gemiddeld een 7,9; bewoners en ondernemers uit het SAIL-gebied zelfs een 8,1. De bestedingen van het publiek tijdens hun bezoek aan SAIL bedroegen in totaal ruim 90 miljoen euro.
Hoogtepunten SAIL 2010
SAIL kende vele hoogtepunten. De aftrap met de SAIL-IN Parade op donderdag 19 augustus was indrukwekkend en werd door honderdduizenden toeschouwers vanaf de kade en vanaf het water gadegeslagen. De dagen erna genoot het publiek van de Tall Ships aan de kade en van het brede culturele programma. Op het ING-Pirateneiland en bij het Provincie Noord-Holland Podium was de jeugd niet meer weg te slaan. De ‘oudere’ jeugd haalden hun hart op in Amsterdam-Noord bij de 5HarboursCityTour en de vele optredens die daar plaatsvonden. Het hart van SAIL werd gevormd door het Hoofdpodium op Kop Java waar tienduizenden mensen optredens en voorstellingen van diverse artiesten en bands bijwoonden. Ook de vlootschouw, afgenomen door de Prins van Oranje, mocht op veel belangstelling rekenen.
SAIL Amsterdam vond plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus 2010 op en rond het IJ. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsoren Gemeente Amsterdam, Koninklijke Marine, ING, Nationale Postcode Loterij, De Telegraaf en Gaastra en de sponsoren Accor Hotels, Provincie Noord-Holland, Nuon en Clifford Chance. Met de KNRM was een partnership aangegaan.
Een terugblik op SAIL 2010 is te vinden op www.sail.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht