Informatie voor de watersporter

Sail Den Helder brengt liefhebbers weer naar de betoverende wereld van zeevaart

Het grootste nautische evenement van Nederland keert deze zomer terug naar het centrale punt van de Noordzee en de thuishaven van de Koninklijke Marine. Tijdens de laatste editie in 2017 trok Sail Den Helder honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Ook dit jaar deelt de havenstad het podium met de Marinedagen. Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2023 maken tientallen indrukwekkende tallships, moderne marineschepen en adembenemende zeiljachten hun opwachting tijdens het evenement. Bezoekers van de Marinedagen kunnen vanaf vrijdag 30 juni op het terrein van de Koninklijke Marine terecht. Tijdens beide evenementen zal er ook aandacht zijn voor maatschappelijke onderwerpen waar de stad in ontwikkelt, zoals de energietransitie en de bescherming van het leven op en onder water.

Een uniek nautisch programma
Den Helder is door zijn rijke geschiedenis aan zee een vaak terugkerende locatie voor een nautisch evenement als Sail. Dit jaar organiseert de stad het evenement al voor de zesde keer. Tijdens Sail Den Helder kunnen bezoekers genieten van een indrukwekkende vlootschouw, bestaande uit majestueuze tallships die van over de hele wereld de haven binnenvaren. Honderden iconische schepen varen mee zoals het unieke Noorse schoolschip de Statsraad Lehmkuhl, de Oosterschelde, het schip dat voorafgaand aan de epische Darwin 200 Global Voyage staat en tijdens Sail Den Helder voor de laatste keer toegankelijk is, en het Indonesische marineschip Bima Suci dat dit jaar voor het eerst in Europa is.

Ook de Koninklijke Marine is goed vertegenwoordigd met een groot aantal vaartuigen. Als thuishaven van de Koninklijke Marine laat Den Helder tijdens de Marinedagen bezoekers zowel de geschiedenis als de toekomst van de mariniers zien. Een van de hoogtepunten is de amfibische landing met Nederlandse en Britse mariniers, waarbij de marine laat zien hoe vloot en mariniers samenwerken op de grens van water en land. De Marinedagen kenmerken zich door een prachtige mix van maritieme tradities en spannende demonstraties voor zowel potentiële nieuwe medewerkers als avontuurlijke bezoekers.

Een dagje uit om nooit te vergeten
Den Helder biedt met Sail naast een nautische ervaring, ook de culturele ervaring met de stad. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de vloot, terwijl het ook dit jaar voor elk wat wils een gevarieerd programma aanbiedt – van rondvaarten tot liveoptredens van onder andere Wolter Kroes en OG3NE. Tijdens de ‘Sail Out’ op zondag zijn alle tallships voor de laatste keer vanaf de Zeedijk te bewonderen voordat een groot deel uitvaart naar Hartlepool. Ook trekpleisters zoals Fort Kijkduin en het Marinemuseum zijn tijdens het weekend geopend.

Jeroen Franken, Directeur Sail Den Helder 2023: “Sail Den Helder 2023 belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor jong en oud, zeilliefhebbers, nieuwkomers in de maritieme wereld, gezinnen die op zoek zijn naar een perfect dagje uit en biedt werkzoekenden inzicht in de potentie die de stad heeft. Het is een viering van de maritieme geschiedenis en de verbondenheid met de zee. Ook is het een eerbetoon aan de prachtige schepen en weerspiegelt het evenement de vooruitstrevendheid van de stad op gebied van de energietransitie.” 

Den Helder: focus op energietransitie
Met zijn maritieme karakter trekt Den Helder niet alleen bewoners en bedrijven aan, maar ook avonturiers en liefhebbers van de zee. De Nederlandse kuststad heeft een focus op de energietransitie van de toekomst, waarbij kennisontwikkeling op gebied van waterstof een grotere rol van betekenis speelt. De stad is voor transport van waterstof het strategisch knooppunt tussen de aanwezige gasleidingen op zee en het land. Sail Den Helder geeft de stad de mogelijkheid het belang van deze en andere relevante energietransitie-ontwikkelingen te bespreken. Tijdens Sail Den Helder kun je bijvoorbeeld ook langs bij de Offshore Experience; hier ervaar je hoe het is om overgeleverd te zijn aan de elementen en tegelijkertijd te werken aan een duurzame, blauwe economie.

De stad, omgeven door adembenemende stranden en de uitgestrekte Noordzee, biedt een levendige mix van maritieme traditie en moderne voorzieningen. Den Helder is onder andere populair vanwege zijn betaalbare woningen. Ook is het de enige stad in Nederland die omringd is door drie kustlijnen en genieten zijn bewoners van de meeste zonuren per jaar. Hierdoor vormt het een ideale bestemming voor zowel gezinnen als jonge professionals die op zoek zijn naar een plek om te wonen.

Voor meer informatie over de Marinedagen: defensie.nl

Voor meer informatie over Sail Den Helder: saildenhelder.nl

Foto: Citymarketing Den Helder

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht