Informatie voor de watersporter

Sail Den Helder start vandaag met historisch welkom door adelborsten marine

Video Eric van Staten / Zeilen Den Helder – Het Korps Adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) zal de aan SAIL deelnemende zeilschepen al op de vroege ochtend van 20 juni op gepaste wijze welkom heten. In zes zeilsloepen, en getooid in historische kleding zullen zij zeilend ‘rendez vous’ maken met de schepen en de kapiteins namens Sail, de gemeente Den Helder en de Koninklijke Marine een welkomstcadeau overhandigen.

Op donderdag 20 juni, tijdens de eerste dag van Sail Den Helder 2013, vindt de Fleet Review plaats op de Rede van Texel.  In een speciale formatie zal daarbij langs de ten anker liggende schepen worden gevaren.  De formatie bestaat uit de ‘Stad Amsterdam’ als eerste schip, gevolgd door de OPV ‘Zeeland’ (gasten van de KM), die weer gevolgd wordt door de ‘Gulden Leeuw’ (gasten van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Den Helder) en de ‘Mercedes’ (gasten van de Stichting Sail Den Helder).

De  Spaanse ‘Juan Sebastian de Elcano’ is de eerste van de negentien schepen die ten anker ligt en die door de formatie zal worden gepasseerd. De Stichting Sail Den Helder en de Koninklijke Marine hebben, samen met de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Den Helder gasten uitgenodigd op de Stad Amsterdam en op de hierboven genoemde schepen. Tijdens deze vaartocht zal Zijne Majesteit Koning Willem Alexander eregast zijn op de ‘Stad Amsterdam’.  Hij bezoekt Den Helder in het kader van de Saamhorigheidsdag van de Koninklijke Marine.

saildenhelder_evstaten1
Fleet Review – Fotografie Eric van Staten / Zeilen

De Rede van Texel zal naar verwachting druk bevaren worden door tientallen Nederlandse Tall Ships en vele kleinere zeiljachten, historische schepen en vaartuigen. De negentien schepen die ten anker liggen zijn alle buitenlandse Tall Ships die deelnemen aan Sail Den Helder.  Het Sail evenement met tall ships duurt tot en met zondag 23 juni 2013 en valt samen met de ‘Marinedagen’. (NHD, RTV-NH, Texelse Courant, Sail Den Helder en Zeilen met overzicht programma)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht