windverwachting

SAILING TEAM NEXTGEN SLUIT GOED EERSTE TRAININGSBLOK AF MET BEZOEK HQ THE OCEAN RACE

Sailing Team NEXTGEN sluit goed eerste trainingsblok af met bezoek HQ The Ocean Race

Met een bezoek aan het hoofdkantoor van The Ocean Race kwam er vrijdag een eind aan het eerste trainingsblok van Sailing Team NEXTGEN. Het trainingsblok bracht de zeilers aan boord van de V065 Janssen de Jong van Egypte naar het Spaanse Alicante. Van de tien zeilers aan boord waren er maar liefst negen onder de dertig jaar en hadden er acht de Nederlandse nationaliteit. We blikken kort terug op deze eerste trainingstrip met Laura van Veen, Arianne van de Loosdrecht, Rutger Vos, Jorden van Rooijen en schipper Jelmer van Beek.

Jelmer van Beek: “Het was een goede trip, waarin we veel verschillende omstandigheden hebben gehad. Zowel onder Kreta als bij de kust van Tunesië hebben we uitdagende omstandigheden gehad met veel wind. Omstandigheden waarin we veel keuzes moesten maken. Veel zeilwissels hebben gedaan en vaak overstag moesten. Ook hebben we daar wat hindernissen gehad die we in de Race ook gaan tegenkomen. Hindernissen zoals slecht verlichtte en slecht zichtbare vissersbootjes. Het totaalpakket was echt een goede training voor ons.”

Arianne van de Loosdrecht: “We hebben met een groot deel van deze groep al veel mijlen gemaakt op de boot in de afgelopen jaren. Ook hebben we al verschillende wedstrijden geracet zoals vorig jaar The Ocean Race Europe maar dit was eigenlijk de eerste keer dat we in dezelfde crew setup voeren als straks tijdens de race. Dat betekent met 10 zeilers aan boord. Deze trip was vooral heel fijn om dat goed te kunnen testen, wat werkt het beste in deze opstelling.”

Rutger Vos: “De afgelopen negen dagen waren voor ons echt weer even een snelkookpan. Een supermooie kans om met al deze jonge zeilers onze offshore zeil skills weer op een hoog niveau te brengen. We hebben goede stappen kunnen maken. Zowel in de intensiteit van het varen, het is toch anders dan wanneer je met gasten vaart, als ook in het playbook. In het playbook maken we afspraken over het wisselen van zeilen en hoe we manoeuvres doen. Het is echt gaaf om te zien hoe we als team deze trainingskans hebben opgepakt en hoe we progressie hebben gemaakt. Je merkt dat het serieuzer wordt en we hebben denk ik een belangrijke stap gezet om straks, vanaf eind augustus, meteen op een hoog niveau de voorbereiding te kunnen vervolgen.”

Jorden van Rooijen: “Er waren een aantal nieuwe mensen aan boord, dat was erg waardevol en resulteerde ook direct in het delen van kennis. Daardoor ga je zelf ook weer bewuster over bepaalde zaken nadenken. We zijn volgens mij het eerste team dat nu met een race georiënteerde groep aan het trainen is. Hier in Alicante staat links de oude AkzoNobel op de kant, de boot van de Mexicanen staat aan de rechterkant van de haven. In Nederland gaat onze boot straks ook op de kant voor 6 a 7 weken groot onderhoud. Maar dan realiseer je, je wel even hoe waardevol het is dat we deze trip nu nog mee kunnen pakken.”

Laura van Veen: “We zijn met een gedeelte van deze groep al bijna 4 jaar aan het varen op deze boot. Allemaal met maar één doel: The Ocean Race. We kennen de boot inmiddels van binnen en van buiten. Het was een super goed trainingsblok en we hebben voldoende input om op verder te bouwen.”

Van Veen vervolgt: “We gaan nu de Janssen de Jong naar Nederland varen. Ik kijk er naar uit om weer even in Nederland te zijn. De boot heeft deze zomer onderhoud nodig en dat is voor ons een mooie gelegenheid om uren te maken in de gym. Tijd met vrienden en familie te besteden en nog een paar wedstrijdjes op andere boten te varen.”

Jelmer van Beek sluit af: “We zijn hier in Alicante vanmiddag ook even langs geweest bij het hoofdkantoor van The Ocean Race. Er hangt daar zo’n mooie aftelklok tot de start van de race, die klok stond vanmiddag op 197 dagen en 23 uur. Dat was wel even zo’n besef momentje, oké de start van de race komt echt dichtbij. Het gaat beginnen op 15 januari 2023 is hier, op deze plek, de start van de Race die we allemaal zo graag willen varen.”

Sailing Team NEXTGEN crew trainingsblok 01

1. Jelmer van Beek (Schipper) – NED

2. Max Deckers (Navigator) – NED

3. Jorden van Rooijen – NED

4. Laura van Veen – NED

5. Rutger Vos – NED

6. Arianne van de Loosdrecht – NED

7 Dominic Davies – GBR

8. Flynn Hiddes – RSA/NED

9. Rory Hunter – GBR

10. Pieter Jan Postma (Coach) – NED

Inmiddels heeft de Volvo65: Janssen de Jong vanuit Alicante koers gezet richting Nederland. Naast een gedeelte van de crew zijn er op deze trip een aantal gasten aan boord. Na aankomst in Nederland zal het onderhoudsproces aan de boot beginnen.

Over Sailing Team NEXTGEN
Sailing Team NEXTGEN is de Nederlandse campagne voor The Ocean Race. Een campagne van Sailing Holland en DutchSail op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas. De campagne focust zich op toekomstige generaties. Alle betrokken partijen hebben één overeenkomst: vanuit hun expertise dragen ze bij aan een betere wereld voor de volgende generaties. Janssen de Jong Groep is op dit moment aangekondigd als een van de partners en ook Batenburg Techniek heeft zich als sponsor aan het project verbonden.

Over The Ocean Race
The Ocean Race voorheen Volvo Ocean Race, is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De 14e editie van de race start op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante en eindigt zes maanden later en 60.000 kilometer verder in het Italiaanse Genua. Onderweg wordt achtereenvolgens in Kaapverdië, Kaapstad, Newport, Aarhus en Den Haag aangemeerd.

De zeilrace is uitdagend en zwaar en wordt gezien als de ultieme test voor een professioneel zeilteam. Al meer dan vier decennia bevindt de The Ocean Race zich op de kruising van topsport, techniek en menselijk avontuur.

Voor meer informatie: sailingteamnextgen.com

Foto: Sailing Team NEXTGEN

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X