Informatie voor de watersporter

Samantha Davies zeilt mast overboord en Vendée Globe 2012 verliest eerste zes dagen al vier deelnemers

Sables d’Olonne, Parijs – De Vendée Globe doet z’n reputatie van zwaarste beproeving op zeilgebied weer alle eer aan. Nog geen week na de start hebben er twee boten een aanvaring gehad met een vissersboot. Groupe Bel (Kito de Pavant) heeft opgegeven, de ander, Bureau Vallée (Louis Burton), probeerde aanvankelijk binnen de reglementaire tijd van tien dagen na reparatie opnieuw vanuit Les Sables te starten.  Maar dat is hem niet gelukt. Vrijdagochtend is hij La Coruna binnengelopen en ligt uit de race.  De boot Safran (Marc Guillemot) had zich al na zes uur moeten terugtrekken vanwege een gebroken kiel, en de Pool Gutkowski wordt achtervolgd door elektronische problemen.

Alsof dat niet genoeg is heeft de Engelse publiekstrekker ‘Sam’ Davies gisteravond tegen 20:00 uur de mast van haar boot Savéol overboord gevaren. Dit gebeurde 130 mijl NW van Madeira met golven van vier tot vijf meter en een harde wind van 35 knopen schuin van achter, juist toen ze een derde rif wilde zetten. In eerste instantie heeft ze zich binnenin de boot met haar survival suit in veiligheid gebracht en gewacht tot de wind wat afnam.  Alle boten in haar omgeving werden  gewaarschuwd middels een ‘Notice to Mariners’.

Om 1:30 uur vanacht is Samantha Davies er zelf in geslaagd alle stagen en lijnen los te knippen en de boot te bevrijden van de mast. Inmiddels is de wind afgenomen en zou ze bij daglicht de boot inspecteren, alvorens de motor te starten om zo Madeira te bereiken. Davies heeft wat gerust, maakt het goed en lijkt veilig. (Nauticlink, Vendée Globe 2012-2013, Tracking posities, Nieuws)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht