Informatie voor de watersporter
Polyesterschade

Schade aan polyester: repareer zelf een gat in je boot

We leerden al hoe we een kras in gelcoat moeten repareren, vandaag gaan we aan de slag met grotere schade in het polyester. Zodat je zelf een gat in je boot kunt repareren.

Schade of averij kan ontstaan door een ongeluk, een aanvaring, vastlopen of andere domme pech. Maar het kan ook zijn dat je iets wilt veranderen aan je boot. Misschien zit er wel een mooi rond gat bij de kajuitingang waar ooit de snoeren van een scherm doorheen liepen. Dit gat in je boot is met de aanschaf van nieuwe elektronica overbodig geworden.

Glasmatjes

Zo lang het niet gaat om schade aan de structurele onderdelen van de boot, spanten of de motorsteun, onderdelen die grote krachten moeten opvangen en verdelen, kun je dit soort gaten prima zelf repareren. Wat we eigenlijk doen is nieuw glasvezel-polyester-laminaat maken. Laminaat bestaat uit een vezelstructuur die kracht geeft aan het laminaat en een harde hars die de vezels op hun plaats houdt.

We gaan dus weer hetzelfde aan het werk als bij de reparatie van een kras in de gelcoat, alleen gaan we nu meerdere glasmatjes inlamineren om de reparatie af te werken met de gelcoat. 

Wat hebben we nodig?

Anders dan bij de gelcoat-reparatie hebben we nu de glasmatjes nodig. Bovendien moeten we meer schuren en hebben we meer hars nodig. Ook hebben we nu een stukje karton en een touwtje nodig. 

Hebben we de juiste kleur gelcoat, dan hebben we nog de verharder nodig, mengbekers en roerhoutjes en vinyl-handschoentjes. We moeten nog flink schuren, dus hebben we schuurpapier nodig in de korrel 280, 1000 en 2000. Een vel per soort is genoeg. Verder hebben we ontvetter nodig (aceton of een ander middel) en tape, een plamuurmes, een rubberen spatel, folie en een schuurkurk.

Gat boot repareren

Voor een goede hechting van het nieuwe laminaat schuren we de randen van het gat dat we willen dichtmaken schuin af. Dat kan met een schuurmachine met grove korrel of met een haakse slijper. Het hoeft niet mooi te worden, dit is de ondergrond. Na het schuren moet de plek goed worden ontvet met aceton.

Touwtje

Nu hebben we een uitdaging. Als we straks de glasvezelmatjes gaan aanbrengen en die nat maken met de hars, dan ontstaat uiteindelijk een heel sterk laminaat. Even sterk als het polyester er omheen, misschien wel sterker. 

Maar bij het maken zijn de matjes heel slap en flexibel, zeker als we met een roller of een kwast de vloeibare hars aanbrengen. We moeten een basis hebben om op te beginnen. Daarvoor gebruiken we een stukje karton aan de binnenkant van het gat. Is de achterkant van de schade aan het polyester bereikbaar, dan kunnen we het karton met tape vastplakken. Maar vaak is de achterkant van de reparatie niet toegankelijk. In dat geval gebruiken we een touwtje. 

Maak een klein gaatje in het midden van het kartonnetje, haal het touwtje erdoorheen en leg een knoop aan het einde. Duw het karton door het gat in de boot en trek het vervolgens met het touwtje tegen het gat aan. Het andere eind van het touwtje knopen we ergens op de werkplek vast, zodat het karton op zijn plek blijft. Lukt de truc met het touwtje niet, dan kun je het kartonnetje ook insmeren met polyesterplamuur. Beter is nog om polyestervezelplamuur te gebruiken. Dit kunnen we namelijk ook voor andere reparaties gebruiken. Het kartonnetje is de ondergrond voor de reparatie van de schade.

Stukjes mat leggen

We beginnen met het aanmaken van polyesterhars in een van de mengbekers, door er weer twee procent verharder aan toe te voegen. Met een kwastje of een roller brengen we nu een laagje hars rond het gat in de boot aan en ook op het karton. Werk je binnen of in een slecht geventileerde ruimte, draag dan een dampmasker.

Op de polyesterhars leggen we nu stukjes van de glasvezelmat. Eerst kleine stukjes, later grote. Telkens als we een stukje glasvezelmat op de reparatie leggen, doordrenken we die weer met de hars. Dit herhalen we tot de reparatie even dik is als het originele materiaal. Ook moet de nieuwe laag goed overlappen met het polyester op de boot rondom het oude gat. Er mogen wat droge vezels uitsteken, die schuren we er na het uitharden heel makkelijk vanaf.

Afwerken polyester

Nu laten we de reparatie minimaal 24 uur uitharden. Daarna is het touwtje niet meer nodig, dus die halen we weg. Nu beginnen we aan de afwerking. Eerst schuren we met grove korrel eventuele oneffenheden weg en natuurlijk de restanten van het touwtje. Nu het gat in de boot is afgewerkt, kunnen we de reparatie afwerken met gelcoat, zoals beschreven in het Nauticlink-artikel ‘Schade aan polyester: zelf de gelcoat repareren’.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Vind meer tips voor onderhoud aan je boot in de rubriek bootonderhoud

Zoekt u polyester onderhoud- en/of reparatie middelen bezoek dan onze partner poly-service

Poly-Service verkoopt allerlei soorten kunstharsen vanuit vestigingen in Amsterdam en Nieuwerkerk a/d IJssel.

Poly-Service is al meer dan 50 jaar leverancier van kunstharssystemen. Het is een innovatief bedrijf dat steeds weer nieuwe kunstharsen ontwikkelt die veelvuldig worden gebruikt in onder andere de jacht- en carrosseriebouw. 

Groot aanbod 
Poly-Service levert epoxy- en polyesterhars, glasmat en glasweefsel, polyurethaanschuim, siliconenrubber en diverse coatings en lijmen. Verder koop je er ook antifouling en poetsmachines. Je kunt er terecht voor een eenvoudige polyester reparatieset voor je auto, maar bijvoorbeeld ook voor een compleet epoxy bouwpakket voor je zeiljacht. De artikelen zijn direct uit voorraad leverbaar.

Online en in de winkel
Poly-Service heeft twee vestigingen: in Amsterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ruime aanbod aan kunstharsen is daar te koop, je kunt ook online bestellen en je bestelling vervolgens afhalen. Wanneer je niet precies weet hoe je te werk moet gaan of welk product je moet gebruiken, geven de medewerkers van Poly-Service je graag vrijblijvend advies over de beste materialen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht