Informatie voor de watersporter

Scheepsliefhebbers willen beurtschip ‘Dorp Grouw’ weer in oude luister herstellen

Osingahuizen – Het voormalige beurtschip Dorp Grouw gaat weer veerdiensten doen. Dat is althans de bedoeling van een groep scheepsliefhebbers die het in 1910 gebouwde veerschip een maand geleden heeft gekocht van de weduwe van de dit voorjaar overleden Jacob Frik uit Zoutkamp. Van plannen van andere geïnteresseerden om van het tot motorjacht omgebouwde schip een wedstrijdskûtsje te maken, komt het derhalve niet.

De stichting Beurtschip Dorp Grouw – met mensen als Harry Amsterdam en de skûtsjeschippers Ton Brundel, Jelle Talsma en Berend Mink – wil het skûtsje geheel in oorspronkelijke staat laten restaureren. Er waren volgens woordvoerder Amsterdam, zelf een achterkleinzoon van een beurtschipper, meerdere gegadigden voor het schip maar Frik zou op zijn sterfbed hebben gezegd dat voor de verkoop contact gezocht moest worden met Ton Brundel.

Het 13,64 meter lange roefschip heeft een rijke geschiedenis. Het heeft eerst dienst gedaan als veerschip tussen Grou en Leeuwarden en Grou en Sneek en later – van 1923 en 1930 – tussen Hindeloopen en Sneek. Het is in 1910 in Joure gebouwd op de beroemde werf van Auke Holtrop van der Zee, waar ook het statenjacht Friso is gemaakt. Het was de ijzeren opvolger van het houten skûtsje Aebelina. (Friesch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht