Informatie voor de watersporter

Scheepsportretten door Rob van Assen

Rob van Assen (1944 – 2022) was autodidact en tekende en schilderde al vanaf zijn vroege jeugd schilderijen van schepen. Hij was erg bedreven in het neerzetten van een schip in een prachtige woeste zee of rustig kabbelend water met een helderblauw wolkendek. Deskundigen uit de kunstwereld zijn erg enthousiast over zijn scheepsportretten.

Noordwijkse roeireddingboot rond 1925

Van Assen was zeer bescheiden en liet het liefst alleen zijn penseel spreken…

Hij schilderde niet alleen de meest uiteenlopende schepen, maar wist vaak erg veel te vertellen over het de achtergrond van het schip. Dat varieerde van tonnage, aantal pk’s tot de hele geschiedenis, zoals bij de Willem Ruys, Passagiersschip de Nieuw Amsterdam of een Noordwijkse roeireddingboot rond 1925. Hij wist wat hij schilderde…

Zijn voorliefde voor schepen dateert al uit zijn jeugd, toen hij vlak bij een jachtwerf in Leiden woonde. Op zijn veertiende maakte hij zelfs al een fraai schilderij van “de Zwarte Zee” in de woeste golven. Een bijzondere prestatie voor zo’n jongeman.

De ondergang van vrachtschip ‘de Ecuador’

De schilderijen van Rob van Assen zijn van museale kwaliteit en een lust voor het oog. Rob had zeer veel respect voor de redders van de KNRM en bezat een aantal fotoboeken met afbeeldingen van voormalige reddingboten. Hij wist gepassioneerd van veel reddingboten bijzondere verhalen van reddingen te vertellen die hij gelezen had en hem raakten.

Hij heeft op een gegeven moment een bekende scheepsramp vastgelegd op doek. De ondergang van vrachtschip ‘de Ecuador’ in 1956 waarop zeesleepboot de ‘Holland’ en reddingboot de ‘Brandaris’ te zien zijn, werd een zeer indrukwekkend doek van maar liefst 130 x 180 cm. Al kijkend naar dit schilderij beleef je het bijna zelf mee…

Veerboot de Friesland

Ook oude reddingboten als de ‘Carlot’, ‘Insulinde’, ‘Kurt Carlsen’, ‘Gebroeders Luden’ en de ‘Neeltje Jacoba’ werden door hem op het paneel in olieverf vereeuwigd. Deze collectie schilderijen is een aantal jaar geleden gedurende 6 maanden geëxposeerd in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Bezoekers waren zeer enthousiast en gaven lovende kritieken op de schilderijen van ‘zijn’ reddingboten.

De scheepsportretten van Rob van Assen behoren tot de collectie van galerie ArtBoutique in Noordwijk.

Bekijk hier een video met met een impressie van een aantal scheepsportretten van Rob van Assen

Voor meer informatie: artboutique.nl

Foto: Galerie ArtBoutique

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht