Informatie voor de watersporter

Schelderegatta tussen de containerschepen vraagt gezond verstand en schipperskunst

HANSWEERT, ANTWERPEN – Makkelijk is het niet, zeilen op de Westerschelde. Het laveren in de sterke stroming, langs de zandbanken en tussen de beroepsvaart vergt het nodige vakmanschap. ,,Maar ge moet er geen angst voor hebben”, zegt Harry Van den Bergh. ,,De Westerschelde is een prachtige zeilwater.” Van den Bergh was zo’n tien jaar geleden de bedenker van de Schelderegatta, de grote voorjaarswedstrijd van Hansweert naar Antwerpen.

Zaterdag 18 juni staat die weer op de agenda. De Belgische zeilrot – drievoudig kampioen van België, twee keer Belgisch/Nederlands kampioen – viste de naam op uit het archief en plakte hem op een nieuwe wedstrijd. ,,Vroeger waren er allemaal wedstrijden op de Westerschelde”, vertelt hij. ,,Iedere Antwerpse zeilclub had z’n race. Maar die kwijnden allemaal weg. Toen heb ik gedacht: er moet toch weer iets komen. Ik kon inmiddels, wegens lichamelijk ongemak, niet meer zelf zeilen en dus heb ik de Schelderegatta ingericht.”

De organisator weet dat er bij Nederlandse zeilers nogal wat huiver is voor de door containerschepen bevaren Westerschelde. ,,Maar dan is juist de Schelderegatta een mooie gelegenheid om ermee kennis te maken. De boten worden heel goed begeleid en overal langs geleid door Zodiacs.” (PZC)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht