Schepen Strontrace op weg van Workum naar Warmond en kleine aanvaring Beurtveer

WORKUM/WARMOND – Maandagmiddag is in Workum weer de traditionele Strontrace van start gegaan. Deze race die van Workum naar Warmond en v.v. voert wordt gevaren met de grote zeilende vrachtschepen, zoals skûtsjes en klippers. Veel van deze schepen varen in de zomer als charterschip met gasten aan boord. In het najaar komen de schippers samen in Workum om o.a. de Strontrace te varen.

Het parcours van de wedstrijd leidt via het IJsselmeer, Amsterdam en de ringvaart om de Haarlemmermeer naar de Kaag. De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert het keerpunt in Warmond, maar bood aan belangstellenden maandag ook de gelegenheid om de start mee te maken in Friesland.

Kaag
Het wedstrijdveld van de Strontrace verplaatst zich in de loop van maandag en dinsdagmorgen naar de Kaag. Daar zijn de schepen verplicht een uur te rusten in het Park Groot Leerust, alvorens de terugtocht naar Workum aan te vangen. Dinsdagmoren om 11.00 uur zal het Joppekoor de eerst aankomende schepen met toepasselijk gezang verwelkomen. Het is ieder jaar weer een gezellige drukte in het park. Vandaaruit is ook goed te zien hoe de grote schepen de meest onmogelijke manoeuvres uithalen op de Leede.

Spannend
’s Avonds zal er in de evenemententent een optreden zijn van het Warmonds Schippertjeskoor. Kijk voor de exacte aankomsttijden van de schepen op de site van het track-en-trace systeem.  De ervaring leert dat veel mensen de gehele wedstrijd volgen via deze site. Vorig jaar was de wedstrijd ongemeen spannend en werd de winnaar pas op de laatste mijlen bekend. (De Teyding, Strontrace Workum,  ‘Kleine aanvaring Beurtveer’ – Leeuwarder Courant)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X