123 stickers

Schipper Amicitia vrijgesproken van dood door schuld bij gebroken mast ongeluk met drie doden

Leeuwarden – De eigenaar en schipper van mastbreuk-klipper Amicitia is vrijdag door de rechtbank van Leeuwarden vrijgesproken van dood door schuld.

De 54-jarige man uit Stiens hoorde twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 200 uur tegen hem worden geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de eigenaar van tweemastklipper Amicitia (1889), dat commercieel werd geëxploiteerd, schuldig was aan het dodelijk ongeval.

De rechter gaat daar niet in mee. Volgens de rechtbank waren er geen signalen die bij de verdachte hadden moeten leiden tot bijzondere alertheid. Hoewel de schipper zich beter had kunnen laten informeren over de staat van onderhoud en hij reparaties niet meldde bij keuringsinstanties, is dat niet voldoende om hem te veroordelen voor dood door schuld, aldus de rechtbank.

“De rechtbank stelt vast dat verdachte wel het verwijt valt te maken dat hij zich onvoldoende heeft laten informeren over de staat van onderhoud van de mast en onvoldoende toezicht heeft gehouden op de verrichte werkzaamheden. Voorts heeft hij reparaties niet gemeld bij de keuringsinstantie. De rechtbank is echter van oordeel dat deze vaststelling op zichzelf onvoldoende is om verdachte te kunnen veroordelen voor dood door schuld. Ook als verdachte zich meer had laten informeren over de staat van onderhoud van de mast, hij meer toezicht had gehouden op de verrichte werkzaamheden en de reparaties had gemeld, had dit waarschijnlijk niet gemaakt dat de aantasting van het hout achter de gaffelplaat tijdig was onderkend. De rechtbank spreekt verdachte daarom vrij.”(Leeuwarder Courant, www.rechtspraak.nl)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X