Informatie voor de watersporter

Schipper dodelijk mastongeluk Harlingen ‘niet bewust nalatig’

Leeuwarden – De eigenaar van het zeilschip waarvan een afgebroken mast in 2016 bij Harlingen drie opvarenden dodelijk trof, was zich er niet van bewust dat hij steken had laten vallen met het onderhoud. Dit zei de 54-jarige schipper vandaag bij aanvang van de strafzaak tegen hem.

Het OM verwijt de schipper uit Stiens ernstige nalatigheid. Volgens de eigenaar waren er in de branche geen richtlijnen voor onderhoudsplannen, zo zei hij in de rechtbank in Leeuwarden. Onderhoud liet hij desondanks wel regelmatig verrichten. Zo lag het schip van 24 meter in 2015 drie maanden op een scheepswerf. Een onderhoudsman had toen de masten nog geschuurd en gelakt.

,,Dit had ik niet kunnen bedenken”, aldus de schipper over het afbreken. ,,En ik ben iemand die zich altijd afvraagt of ik dingen beter had kunnen doen. Een ervaren timmerman heeft het rotten ook niet gesignaleerd.” De schipper was af en toe zichtbaar emotioneel. ,,De mast heeft mijn partner op een haar na gemist”, zei hij na een lange stilte. (De Gelderlander, ‘OM eist voorwaardelijke celstraf en werkstraf tegen schipper’- Leeuwarder Courant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht